Sedam potpredsjednika i Predsejdništvo sa 33 člana

Hashim Thaçi nije poznat samo kao premijer koji ima puno zamjenika. I kao predsejdnik stranke će odsada će oko sebe imati mnogo potpredsjednika - ukupno sedam. Tako je on predložio i tako je u petak odlučio Upravni odbor Demokratske partije Kosova, piše list "Koha Ditore" od subote.

S druge strane list "Express" se osvrće na cjelokupni proces te svoj osvrt započinje temom o Fatmiru Limaju i Jakupu Krasniqiju.

"Fatmir Limaj i Jakup Krasniqi su izgubili pozicije koje su do sada imali u PDK-u. Njihova mjesta su zauzeli Kadri Veseli kao prvi potpredsjednik i Basri Musmuarati kao novi sekretar. Dvojici dužnosnika koji nisu uzeli učešće u izbornom procesu data su mjesta u Predsjedništvu", stoji na početku teksta.

Na mjesto Sekretara PDK-a, kojeg je do sada držao Krasniqi imenovan je Basri Musmurati, a mjesto Limaja je zauzeo Kadri Veseli kao Prvi potpredsjednik.

Za ostale potpredsjednike PDK-a imenovani su: Hajredin Kuçi, Enver Hoxhaj, Arsim Bajrami, Vlora Çitaku, Memli Krasniqi i Adem Grabovci.

"Prema funkciji, Adem Grabovci, potpredsjednik kao Šef parlamentarne grupe. Za sekretara je izabran Basri Musmurati a glasnogovornik je i dalje Blerand Stavileci", rekao je Hajredin Kuçi nakon sastanka Upravnog vijeća PDK-a.

Ovaj službenik PDK-a je rekao da će Jakup Krasnii i Fatmir Limaj i dalje biti dio najužeg rukovodstva partije.

"Upravno vijeće je glasanjem dalo podršku g. Krasniqiju. Vidjeli ste danas da prijedlogom Predsjednika partije, uz saglasnost Upravnog vijeća, g. Krasniqi i dalje ostaje član Predsjedništva PDK-a", dodao je on.

Nakon što je primio vijest da je ušao u predsjedništvo PDK-a, reagovao je i bivši sekretar Jakup Krasniqi.

On je rekao da je izabrana u Predsejdništvu PDK-a bez njegove volje.

Krasniqi je za Kosovapress izjavio da ne želi da se skrene pozornost s proslave godišnjice nezavisnosti, ali odmah nakon završetka upozorava da može da se desi da ode sasvim iz partije.

On je dodao da je dosad već naznačio i PDK-u, ali is vim građanima, da ne želi biti dio nijednog organa partije.

Inače, položaj potpredsjednika su izgubili Rustem Mustafa i Bajram Rexhepi, koji su dobili samo mjesta u Predsjedništvu.

S najviše glasova u Upravnom odboru PDK-a, Kadri Veseli je rekao da bez obzira što je imenovan kao Prvi potpredsjednik, svi su isti s izuzetkom Predsjednika.

"Prvi u PDK-u je Predsjednik PDK-a, gosp. Hashim Thaçi, a svrha zamjenika je svrha na bazi pozicija i odgovornosti koje ćemo imati. Svi su jednaki među jednakima", rekao Veseli.

U Predsjedništvu PDK-a od 32 člana su i Agim Çeku, Safete Hadërgjonaj, Flora Brovina, Bajrush Xhemajli, Rrustem Mustafa, Fatmir Limaj, Jakup Krasniqi, Besim Beqaj, Bajram Rexhepi, Ilmi Reçica, Dhurata Hoxha, Zenun Pajaziti, Laura Zherka, Xhavit Haliti, Ramë Buja.

Nakon sastanka, Predsjednik PDK-a je čestitao dužnosnicima partije na završetku izbora i petogodišnjicu nezavisnosti.

"Sretno i uspješno za nezavisnost i za sve", rekao je Thaçi.