Foto: Kushtrim Tërnava

Kosovo u nedjelju obilježava petu godišnjicu nezavisnosti. Institucije države su građanima osigurale proslavu uz vatromet i koncerte. No, i ovu godišnjicu najnoviju državu na tlu Evrope susreću stari problemi: nezaposlenost, korupcija i teško ekonomsko i socijalno stanje.

Simbolu nezavisnosti Kosova "Newborn" je vraćena boja kakvu je imao prije pet godina, kada je postavljen u Prištini ispred zgrade koja podsjeća na vrijeme Jugoslavije. Glavni trgovi su ukrašeni zastavama Kosova, nacionalnom zastavom Albanaca i zastavama prijateljskih zemalja.

Na petu godišnjicu zemlje su također najavljeni koncerti i drugi događaji, koji će zabaviti građane. U međuvremenu, Skupština je najavila da će predstavnici naroda, Dan nezavisnosti obilježiti na svečanoj sjednici u nedjelju, na kojoj će učestvovati i međunarodne političke ličnosti i ličnosti iz susjednih zemalja.

No, država stvorena u zimu 2008. godine i dalje ima loš posao sa ekonomijom, socijalnim pitanjima, obrazovanjem i kulturom. Jedan dio teritorije - sjever - nije u nadliježnosti državnih institucija. A oni koji žele vidjeti samo napredak, obično spominju članstvo u Međunarodni monetarni fond, Svjetsku banku, Banku za obnovu i razvitak.

Međutim, problemi ostaju unutra. Za ove godine nezavisnosti život građana se nije poboljšao. Međutim, stranke na vlasti i opozicija dijele različita mišljenja vezano za zbivanja u zemlji, piše list "Express".

Predsjednik Skupštine, Jakup Krasniqi kaže da je Kosovo izgradilo demokratske institucije, ali daje procjene da postoji još puno želje vezano za njihovo funkcionisanje..

"Kosovo je izgradilo demokratske institucije. Možda je drugačiji kada sagledamo ove institucije u njihovom radu. Dakako, ostavlja prostora za boljim. Ali, sveukupno Kosovo je na svoju petu godišnjicu jedna nova država: država sa perspektivom, a njena perspektiva veoma mnogo zavisi od cijelokupnog društva Kosova", rekao je Krasniqi.

Za razliku od vladajuće koalicije, Ismet Beqiri iz LDK-a kaže da je za pet godina sve degradirano na Kosou.

"Nažalost, mi zaostajemo u mnogim segmentima. Nemojmo zaboraviti da je prošlo pet godina od nezavisnosti, ali realno je da mi već 14 godina živimo u slobodi. I to što se dogodilo, pogotovo ovih posljednjih pet godina, je zapravo degradacija", ocjenio je Beqiri.

Prema njegovim riječima, sadašnje vodstvo države ne radi, ali govori.

"Vidite da se međunarodna podrška ne dobija 'u prazno', već se dobija radom i angažiranjem a naša Vlada je pretvorena u jednu vladu gdje postoje samo prazne riječi", dodao je on.

U ovoj situaciji, Ardian Gjini iz AAK-a kaže da kosovski čelnici su izgubili priliku za razvoj države na svim poljima.

"Nije da nema napretka, nije da se ništa nije dogodilo na Kosovu, ali ni približno nije iskorišćena prilika za razvoj ovih pet godina. Razvoj koji se dogodio za ovih pet godina je puno manji nego što je bilo prilika za to", rekao je Gjini.