Advokat Gashi svjedočio u slučaju Nazmi Mustafe

Svjedok Tomë Gashi je izjavio da na svim sastancima koje je imao sa Pashkuom, tokom vremena kada ga je zastupao, on mu je nekoliko puta rekao da mu Nazmi Mustafa nikada nije tražio novac. A za to, kako kaže Gashi, obavijestio je i tužitelja.

Advokat Tomë Gashi je izjavio da mu je njegov klijent, Pashkë Mirashi kazao da je od tužitelja Nazmi Mustafe tereti za krivično djelo "zloupotrebe službene dužnosti". To je sve zato, kako je rekao Mirashi, nakon što su mu neke osobe iz Đakovice tražile novac u ime Mustafe.

U Osnovnom sudu u Peći je nastavljeno suđenje protiv biveš tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova, Nazmi Mustafe, braće Xhelala i Reshata Zherku, kao i protiv Mirele Ndoci.

U sudskoj raspravi vezano o ovom slučaju, na čijem je čelu bilo sudsko vijeće u sastavu: Simmons Malcolm - predsjednik, Elmaze Syka i Darija Seliski - članovi, u utorak, je kao svjedok bio advokat Tomë Gashi, koji je bio pozvan od strane tužitelja u slučaju.

Gashi je od svjedoka saradnika, Pashkë Mirasha, imao napismen sporazum, na osnovu kojeg su odgovorili da će ga on predstavljati tokom faze istrage.

Također, svjedok je kazao da ga je kao odbranu angažovao brat Pashkua, pošto je Pashku u to vrijeme bio u pritvoru. "Ja sam se odmah nakon dobijanja ovlaštenja sastao sa Pashkuom, i isti mi je rekao da se od strane tužioca Mustafe tereti za krivično djelo 'zloupotrebe službene dužnosti'". Pashku mu je rekao da se tereti zbog toga što su mu neke osobe iz Đakovice tražile novac u ime Mustafe.

Svjedok Tomë Gashi je izjavio da na svim sastancima koje je imao sa Pashkuom, tokom vremena kada ga je zastupao, on mu je nekoliko puta rekao da mu Nazmi Mustafa nikada nije tražio novac. A za to, kako kaže Gashi, obavijestio je i tužitelja.

Prema riječima Gashija, Pashku mu je rekao da je dvojici braće iz Đakovice dao 20.000 eura na ime zajma.

"U vrijeme kada je Pashku bio u kućnom pritvoru, isti je bez policijske pratnje došao iz Đakovice u Prištinu, i zbog toga sam ga upozorio, ali mi je on rekao: 'Ovaj posao sam završio, nemoj se brinuti''".

Advokat Tomë Gashi je na ovom ročištu izjavio da dok je bio na poziciji savjetnika premiejra Hashim Thaçija, on je predložio "nekim svojim kolegama", Nazmi Mustafu za poziciju ambasadora u Sloveniji.

Bivši tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Nazmi Mustafa se tereti za krivično djelo "zloupotrebe službene dužnosti", na osnovu člana 339, paragraf 1 i 3, i krivično djelo "ilegalno posjedovanje oružja" na osnovu člana 328, paragraf 2, kao i zloupotrebe službene dužnosti na osnovu člana 339, paragraf 1 Krivičnog zakona Kosova; Reshat i Xhelal Zherka se terete za krivična djela "Uticaj", na osnovu člana 345, paragraf 1 vezan sa članom 23, i za pokretanje zloupotrebe službene dužnosti na osnovu člana 339 paragraf 1 i 3 vezano sa članom 23 Krivičnog zakona Kosova; dok se Mirela Ndoci tereti za krivično djelo "Pomoć nakon izvršavanja krivičnog djela" iz člana 339, paragraf 1  vezano za paragraf 25, Krivičnog zakona Kosova. Optužnica je potvrđena 4. septembra 2012. godine.

Ročište o slučaju će se nastaviti u srijedu.