Obama čestitao petu godišnjicu nezavisnosti Kosova

Od dijaloga Prištine i Beograda korist će imati svi građani Kosova i cio region, ocjenio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama čestitajući u telegramu petu godišnjicu nezavisnosti predsjednici Kosova Atifeti Jahjagi.

Uz čestitke za postignuti napredak, između ostalog i na ukidanju nadgledane nezavisnosti, Obama je ukazao i na činjenicu da je pred Kosovom dosta posla koji treba obaviti.
"Upućujem vam moje najsrdačnije čestitke, vama i narodu Kosova povodom pete godišnjice nezavisnosti vaše drzave. Godina koju smo ostavili za sobom bila je posebno važna za Kosovo. Vaša zemlja je ostvarila historijske korake u realizaciji okončanja nadgledanja nezavisnosti", navodi se u telegramu čestitke predsjednika Obame.  
Obama je podsjetio da je Kosovo išlo napred u konsolidaciji demokratskih institucija, jačanju vladavine zakona i u ekonomiji, te u razvoju tolerantne, sveobuhvatne i višenacionalne države.
"Takođe, učinjen je napredak u dijalogu sa Srbijom, koji je vodio napred u pravcu normalizacije odnosa, od kojeg će imati koristi svi građani Kosova, vaši susjedi i cijeli region", kazao je predsjednik SAD.
U čestici Obama takođe ističe da su SAD ponosne da su prisni prijatelji i partneri sa Kosovom i da ostaju posvećeni zajedničkom cilju da Kosovo obezbjedi svoje zasluženo mjesto sa evropskom, demokratskom i naprednom budućnošću.