Među najvećim potrošačima

Kosovari ne mare zbog velikih troškova na luksuznu robu, uprkos visokoj stopi siromaštva i nezaposlenosti u zemlji. Za cigarete, kafu i alkohol godišnje troše 200 miliona eura. Ovo su podaci carine Kosova na osnovu statistike uvoza ove "skupocjene robe".

Adriatik Stavileci, glasnogovornik Carine Kosova je izjavio za list "Zëri" da tokom 2012. godine je uvezeno preko 3.2 miliona kilograma cigareta, čija je carinska osnovica bila oko 60 miliona eura.

Za ovaj uvoz plaćene su takse na granici u vrijednosti od 116 miliona eura, odnosno 86.7 miliona eura skupilo se od akciza od cigarete, 24 miliona eura od Poreza na dodatu vrijednost (PDV) i 5.6 miliona eura od carine.

Također tokom prošle godine uvezeno je 79 hiljada litara raznih vrsta alkohola, čija je carinska osnovica bila 1.7 miliona eura, odnosno 927 hiljada eura je prikupljeno od Carine na ime poreza.

Od akcize na alkohol prikupljeno je 548 hiljada eura, 332 hiljade eura od PDV i 47 hiljade eura od carine.

Značajan uvoz realizovan je i sa kafom. Tokom godine se uvozi oko 7.3 miliona kilograma pečene i nepečene kafe, carinska osnovica dostiže do 17.7 miliona eura, a na ime poreza za ou robu prikupljeno je 4.8 miliona eura.

Za razliku od drugih roba, cigarete i alkohola, za uvoz kafe se ne plaća akciza, a na ime PDV-a prikupljeno je preko 3 miliona eura i oko 1.7 miliona eura od carinskog poreza.

Troškovi od 200 miliona eura godišnje za cigarete, kafu i alkohol, prema riječima Ibrahima Rexhepija, poznavaoca ekonomskih pitanja, je vrlo visoka cifra, kada se uzme u obzir visoka stopa siromaštva i nezaposlenosti u zemlji.

Međutim, prema njegovim riječima, ovo pokazuje kupovnu moć Kosovara, odnosno kategoriju stanovništva koja bolje finansijski stoji.

"Jedan ne tako mali broj Kosovara živi u luksuzu i ovo pokazuje njihovu kupovnu moć", naglašava Rexhepi.

Prema njegovim riječima, na osnovu službenih podataka trećina Kosovara su aktivni pušači, gdje potrošnja cigareta po glavi stanovnika iznosi 2.687 cigareta godišnje na jednu odraslu osobu, koja je mnogo veća nego u nekim drugim zemljama.

"Uzmimo na primjer u Turskoj godišnja potrošnja cigareta po glavi stanovnika je oko 1.200, mnogo niža nego na Kosovu", rekao je on.

Visokim uvoznikom cigareta smatra se i Albanija. Statistike pokazuju da trenutno u Albaniji ima oko 900 hiljada pušača, koji u toku godine potroše preko 6.000 tona cigareta.