Jan Peter Olters, šef Centralne banke na Kosovu

Bilo da je proizvedena od uglja, ili od vazduha, vode ili sunca, jedno je sigurno - struja će poskupjeti, ali ostaje Vladi Kosova da ne opterećuje građane visokim tarifama koje ne mogu priuštiti. Šef Centralne banke na Kosovu, Jan Peter Olters u intervjuu za list "Tribuna" kaže da raspravama o korišćenju alternativne električne energije ili uglja dolazi kraj.

Prema njegovim riječima, Kosovo ima potrebe za energijom i sada je gotovo postignut konsenzus sa svim strankama, kako sa civilnim društvom tako i sa institucijama koje donose odluke kako bi se ovaj problem riješio uskoro. Za instituciju koju on predstavlja rješenje je ovo: "Da se koristi ugalj koliko je potrebno i što više alternativne energije da se proizvede".

Olters kaže da bi se trebao izgraditi Termocentrala Novo Kosovo, kapaciteta 300+300 megavata koja košta oko jednu milijardu investicija i da se otvori put privatnom sektoru za izgradnju novih kapaciteta alternativne energije. Ovako, zemlja prema njegovim riječima, stavlja tačku da onečišćavanje okoline od termocentrale i ostaje u skladu sa direktivama Evropske unije vezanim za okolinu.