Nismo nigdje

Brisel je u utorak institucijama Kosova rekao da su veoma malo radile kako bi dobile liberalizaciju viza. Dužnosnici Evropske komijsije su rekli da vlasti na Kosovo moraju da usvoje neke ključne zakone, kako bi mogli da računaju na odluku o ukidanju viza za zemlje Evrope. Oni moraju i da učine bitna zakonska usaglašavanja s propisima EU.

U saopštenju koje je izdala Evropska Komisija u Briselu, ocjenjeno je da su sadašnje sposobnosti Kosova da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije ograničene, što sa sobom nosi moguće oštre posljedice po unutrašnju bezbjednost Evropske unije.
 
Evropska komisija je predočila i da je među zemljama EU zone Sheengena neujednačena stopa odbijanja zahtjeva za vize koje upućuju žitelji Kosova, ali je ukazano na to da je odnedavno udvostručen broj građana s Kosova kojima su odbijene molbe za ulazak u Evropsku uniju.
 
Navedeno je i da se smanjuje broj osoba s Kosova koja ilegalno borave u EU ili traže azil, dok broj onih koji čekaju da iz EU budu vraćeni na Kosovo mora biti smanjen.
 
U tom izvještaju se navodi da će Evropska komisija kasnije ove godine izdati drugu ocjenu, u kojoj će se usredsrediti posebno na nastojanja Kosova da usvoji preporuke date u ovom izvještaju.
 
Prema saopštenju EK, zvaničnici Komisije su u Prištini jučer s predstavnicima kosovske vlade razmijenili mišljenje o tim ocjenama, u kojima je ukazano da su kosovske vlasti usvojile niz zakona u skladu s mapom puta za viznu liberalizaciju.
 
Ali je podvučeno da se moraju razjasniti odredbe novog krivičnog zakonika i krivičnog postupka, dok mora biti usvojen i prijedlog zakona o povraćaju imovine.
 
"Mapa puta", program mjera za moguću odluku o ukidanju EU viza licima s Kosova je vlastima uručena u junu prošle godine.