Ashton: Naredne sedmice kritične

Evropska unija pokušava riješiti probleme između Kosova i Srbije do marta ove godine. Izvori lista "Express" kažu da Plan baronice Ashton ostaje članstvo sjevera u evropske mehanizme, koji imaju veze sa lokalnom i regionalnom samoupravom. No, sve se očekuje da će biti razjašnjeno na petom susretu između Thaçija i Dačića, koji će se održati 19. februara.

Uprkos tome što Atifete Jahjaga i Hashim Thaçi daju izjave da za sjever neće biti rasprave sa Srbijom, EU je odlučila da ubrza iznalaženje rješenja za ovaj dio Kosova. U stvari, posrednica EU, Catherine Ashton, ima za cilj da prije marta ubijedi čelnike Kosova i Srbije da se slože oko rješenja "Slučaja sjevera".

Izvori lista "Express" su izjavili da na stolu Ashtonove i dalje ostaje plan da se opštinama na sjeveru omogući članstvo u evropskim mehanizmima, koji ima veze sa lokalnom i regionalnom samoupravom.

Ashton je u srijedu na sastanak između predsjednice Atifete Jahjaga i predsjednika Tomislava Nikolića rekla da su razgovarali o sjeveru i da su naredne sedmice kritične.

Sve ove tvrdnje, analitičar Ilir Deda iz KIPRED-a vidi kao otvaranje problemu sjevera u dijalogu između dviju zemalja.

On kaže da će sada problem lidera Kosova biti kako da to kažu građanima da će ipak govoriti o unutarnjim dijelovima Kosova sa Srbijom.

"Sam sastanak je dao potporu procesu dijaloga, nastavku dijaloga i otvaranju rasprave o sjeveru Kosova, koji je sam po sebi veliki problem, jer su se kosovski institucionalni lideri obavezali pred građanima Kosova da neće razgovarati sa Srbijom o sejveru", rekao je Deda.