Govorio i o napadima na sjeveru

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon ocjenio je u novom izveštaju o Kosovu da je napravljen napredak, iako uz incidente, u dijalogu Beograda i Prištine.

Ban Ki-moon je u izvještaju za period od 16. oktobra do 15. januara, u koji je agencija Beta imala uvid, pohvalio lidere obje strane što su se upustili u "ovaj izazovan, ali važan politički proces" kako bi se rješili najteži problemi koji otežavaju međusobne odnose.

U Mitrovici, piše Ban, potrebni su "koordinisano djelovanje i pažnja da se teška pitanja rješavaju dobronamjerno, da bi se izbjegle dalje tenzije".

"Zajedno s političkim procesom na visokom nivou, podjednako su značajni postojani i utemljeni napori da se pomoviše pomirenje i poveća povjerenje među zajednicama na Kosovu", piše u izvještaju i ističe da su, pored međunarodnog prisustva, potrebni posvećnost i iskreni napori političkih lidera na svim nivoima, nevladinih organizacija i civilnog društva.

Iskazana netrpeljivost "ne opravdava težnje kosovskog društva i trebalo bi da kosovske vlasti čvrsto i odlučno reaguju", naveo je Ban Ki-moon u izvještaju koji će biti predstavljen na sjednici Savjeta bezbjednosti UN 22. februara.