Prebačen u Regionalnoj bolnici u Peći

Bivši specijalni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Nazmi Mustafa, se nalazi na bolničkom liječenju u Regionalnoj bolnici u Peći nakon tuče sa drugim pritvorenikom u Pritvornom centru (PC) u Peći, piše list "Gazeta Jeta në Kosovë".

Sukob između dva pritvorenika se dogodio u petak negdje oko 18:05 časova u vrijeme kada su Nazmi Mustafa i ostali pritvorenici večerali u sali gdje se služi obrok u pritvornom centru u Peći.

Da se sukob dogodio potvrdili su iz Pritvornog centra, iz kancelarije Ministarstva Pravde (MP) i sam branilac okrivljenog Mustafe, Bajram Tmava.

Još uvijek nisu poznati motivi sukoba, ali iz kancelarije za informisanje pri Ministarstvu Pravde su izjavili da je o ovom slučaju otvorena istraga.

"Službenik koji je bio na dužnsoti, nakon što je čuo buku u sali za ishranu ušao je i odvojio pritovrenika Nazmi Mustafu iz sale, te je odmah obavjestio dežurnog o događaju", rekao je dužnosnik za informisanje u ministarstvu, Astrit Kolaj.

Oni su ga "odveli u zatvorsku bolnicu gdje mu je ukazana prva pomoć i zatvorski lječnik je odlučio da se pošalje u Regionalnu bolnicu u Peći", dodao je Kolaj.

Prema riječima Kolaja, osim mjera poduzetih od strane Popravne službe Kosova na temelju Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, slučaj je prijavljen u Policiji Kosova i u administraciju EULEX-a, gdje su osim unutrašnje istrage, započele i policijske.

List "Gazeta Jeta në Kosovë" je također kontaktirala glasnogovornika za informacije pri Policiji Kosova za region Peći, Xhevata Ibraja, ali je on izjavio da nije upoznat da li je otvorena neki istražni postupak o pomenutom slučaju.

Bivši tužilac se i dalje nalazi na liječenju u Regionalnoj bolnici u Peći i prema navodima iz kancelarije za informisanje Ministarstva Pravde, pritvorenik Mustafa će u toku današnjeg dana (ponedjeljak) biti vraćen u Pritvorni centar u Peći.

Advokat Nazmi Mustafe, Bajram Tmava je rekao da je upoznat da je došlo do fizičkog sukoba, ali nema druge informacije vezane za slučaj.

Bivši šef antikorupcijske grupe (Task Force), Nazmi Mustafa je u pritvoru od 2. aprila 2012. godine, pošto se tereti za krivična djela "zloupotrebe službenog položaja", "ilegalno posjedovanje oružja" i "zloupotrebu položaja".