Radna grupa izradila detaljan plan

Vlada Kosova želi da do septembra u dijalogu sa Srbijom iznađe rješenje o osnivanju opštine Sjeverna Mitrovica. Cijeli plan pripremila je radna grupa domaćih i međunarodnih institucija. Na osnovu dokumenta koji je obezbjedio Radio Kosova, planom se predviđa da do juna rad Administrativne kancelarije na sjeveru bude u potpunosti u funkciji.

Sve ovo na način da budu spremni za lokalne izbore gdje, na osnovu izvora unutar ove grupe, izbori za opštinu budu u organizaciji OSCE-a.

Zajedno s lokalnim izborima koji će se održati ove jeseni, kosovske vlasti namjeravaju da formiraju i opštinu Sjeverna Mitrovica, predviđenu Ahtisaarijevim paketom.

Dokument izrađen od strane radne grupe domaćih i međunarodnih institucija, što je dio i agende razgovora u Briselu, uključuje sve pojedinosti oko formiranja opštine.

Dokument, pod nazivom "Jačanje Administrativne kancelarije na sjeveru", uključuje i prijenos svih ovlašćenja sa južne na sjevernu opštinu. Dokument predviđa da početkom septembra bude pripremljena biračka lista kao i sva pitanja koja su vezana za organizaciju izbora u opštini.

Strane u razgovoru i plan za jačanje Administrativne kancelarije predviđaju da glavnu ulogu u izbornom procesu ima OSCE, čime su saglasne obje strane dijaloga koji se odvija u Briselu.

Ova misija, koja je od proglašenja nezavisnosti odgovornost za organizovanje izbora prenijela domaćim vlastima, planira da ovu ulogu ponovo preuzme, uz saglasnost svih strana, na jesen u Mitrovici.

Dokument, koji uključuje prijenos svih ovlašćenja iz južne opštine Mitrovica na Administrativnu kancelariju navodi i katastarski registar, utvrđivanje vlasništva, popis stanovništva, regulisanje poreza i finansija, građevinskih dozvola i sve dokumente za tekuće projekte.

U planu se također spominje i pitanje stranih ulaganja, pitanja iz oblasti kulture i sigurnosti, kao i socijalne i zdravstvene sigurnosti.

Što se tiče obrazovanja, prema dokumentu, uključen je i univerzitetski nivo obrazovanja, što podrazumijeva zakonsko regulisanje Univerziteta u Mitrovici.

Jedna od tačaka ovog plana uključuje i formiranje jednog Vijeća za sigurnost zajednica. Međutim, u dokumentu se pitanje sudstva nigdje ne spominje.

Adriana Hodžić, šefica Administrativne kancelarije na sjeveru nije htjela govoriti o planu. Ona je samo potvrdila da se radi na jačanju Kancelarije i pripremama za formiranje opštine.

U međuvremenu, vladin dužnosnik u Prištini Besnik Osmani, generalni sekretar ministarstva lokalne samouprave je za Radio Kosova rekao da Vlada radi na pripremanju terena za jačanje Administrativne kancelarije i uspostavljanju opštine Mitrovica.

Službenici misije OSCE-a na Kosovu, međutim, nisu komentirali ovaj plan, tvrdeći da oni nisu upoznati sa tim dokumentom.

Plan za jačanje opštine sjeverna Mitrovica uključuje, osim domaćih institucija, i skoro sve organizacije i međunarodne misije u zemlji.