Spremni za reforme

Lideri političkih partija danas su se sastali kako bi raspravljali o izbornim i ustavnim reformama. Taj sastanak je završen i na njemu je došlo do dogovora da Kosovo ima samo jednu izbornu zonu, dok za pitanje otvorenih lista, sastav Centralne izborne komisije i izbornom pragu ostavljeno je da se raspravlja narednih dana.

Hashim Thaçi, Isa Mustafa i Behgjet Pacolli su nakon sastanka izgledali raspoloženo, a premijer Thaçi je rekao da će sporazum iz aprila 2011. godine, na osnovu kojeg se predviđa izborna i ustavna reforma kao i održavanje nacionalnih i predsjedničkih izbora, biti ispoštovan, prenosi portal "Express".

U međuvremenu, Blerim Shala, zamjenik AAK-a, partije koja danas nije uspjela da se dogovori o koaliciji sa PDK-om, je odmah otišao nakon sastanka.

Premijer Hashim Thaçi je nakon sastanka upitan o neuspjehu formiranja koalicije između AAK-a i PDK-a danas izjavio da je on održali sastanak sa lideom AAK-a te da sus e složili da će nastaviti saradnju u budućim procesima, prenosi KosovaPress.