Savez Thaçija i Haradinaja?

Nema koalicije Alijanse za budućnost Kosova sa Demokratskom partijom Kosova, pošto se lideri dvije partije, Haradinaj i Thaçi, nisu dogovorili o zajedničkom upravljanju vladom. Thaçi Haradinaju ponudio položaj zamjenika premijera i tri ministarstva u kosovskoj vladi.

Alijansa za budućnost Kosova saopštila je da neće biti deo vladajuće koalicije sa Demokratskom partijom Kosova, jer dvojica stranačkih lidera - Ramush Haradinaj i Hashim Thaçi nisu uspjeli da se dogovore o zajedničkom upravljanju vladom.

"Delegacije dvije stranke, predvođene Haradinajem i Thaçijem sastale su se danas da istraže mogućnost́nosti saradnje u Vladi Kosova, ali dogovor nije postignut", navodi se u saopštenju AAK.

U saopštenju se navodi da nakon razmatranja trenutne političke situacije na Kosovu, nije došlo do sporazuma koji će omoguć́iti saradnju PDK-a i AAK-a u sadašnjim okolnostima.

Međutim, iz ove stranke je poručeno da će ona ponuditi svoj doprinos rješavanju pitanja od javnog interesa, kao što su dijalog Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, reforma izbornog sistema i integracija Kosovo u Evropsku uniju.

"Kao opoziciona stranka, AAK će iskoristiti sve političke mehanizme za poboljšanje života građana Kosova, kao i da stvori povoljnije okolnosti za Kosovo, kako bi se obezbjedila dugoročna ekonomska održivost", naglašava se u saopštenju.

Listovi prenose se da je Thaçi Haradinaju ponudio mjesto zamjenika premijera i tri ministarstva u kosovskoj vladi.