Česti napadi na radnike kosovske administracije

Na sjeveru Kosova u opštini Zvečan na krovu jedne srpske porodične kuće pronađena je neaktivirana eksplozivna naprava. Specijalne jedinice kosovske policije su obavile uviđaj, ali kažu da je još rano da se utvrdi ko je bio meta tog napada. Lokalni mediji izvještavaju da jedan član ove porodice radi kao prevodilac u EULEX-u.

Srbi zaposleni u administraciji Kosova i međunarodnim institucijama u posljednje vrijeme su sve češća meta napada, dok je strah postao dio svakodnevice, piše Al Jazeera.

Incidenti na sjeveru Kosova su sve češći, a među posljednjima je sinoćni događaj koji je uplašio mještane opštine Zvečan, kada je na krovu jedne srpske porodične kuće pronađena neaktivirana eksplozivna naprava.

Specijalne jedinice Kosovske policije su obavile uviđaj, ali su naglasile da je još rano da se utvrdi ko je bio meta napada. Sa druge strane, lokalni mediji pišu da je jedan od članove te porodice zaposlen kao prevodilac u Misiji vladavine prava Evropske unije (EULEX).

Kako prenosi Al Jazeera u podjeljenom gradu albanske i srpske zastave dijele teritorije na kojima žive dvije zajednice. Besim Hoti iz Policije Kosova, kaže da je međuetničkih incidenata prošle godine bilo 14 odsto manje u odnosu na 2011. godinu, međutim mještani pričaju da su pucnjave, bombe i ranjavanja sve češća.

Kosovska policija sumnja da su napadi na sjeveru Mitrovice u većini slučajeva među Srbima.

"U posljednje vrijeme imamo sve više slučajeva kada su se na meti napada našli građani srpske nacionalnosti koji rade za kosovsku Vladu. Uglavnom, na meti napada je imovina onih Srba koji rade u Administrativnim kancelarijama za sjever, njihovi automobili, kuće i slično. A nedavno smo imali i slučaj kada je jedna osoba koja radi u toj kancelariji ranjena iz vatrenog oružja", rekao je Hoti.

Adrijana Hodžić, šefica Administrativne kancelarije, kaže da zaposleni u ovoj administraciji služe svim građanima.

"Očigledno je da imamo problem sa postojanjem vladavine prava na sjeveru Kosova. Zaista smo nezadovoljni time što nijedan od ovih slučaja koje smo prijavili nije sproveden do kraja i ne znamo ko su počinioci. Svi ti napadi su neprihvatljivi i za svaku su osudu. Mi, kao kancelarija, nismo prijetnja nikome i tu smo da služimo građanima", rekla je Adrijana.

Većina srpskih političara sa sjevera Kosova je u nekoliko navrata pozivala na bojkot Administrativne kancelarije.

"Mislim da je to odraz strašnog nepovjerenja u te institucije i osjećaj da su ti Srbi u institucijama na neki način potpomogli ovom stanju u kojem se sad sjever nalazi. Nepovjerenje u institucije i nepovjerenje u Albance. O pomirenju nema ni govora, mnogi su elementi koji na nešto tako ukazuju, i mislim da je to više nasumično udaranje lijevo i desno. Prosto, mnogo je veća opasnost da se gnjev ne usmjeri ka Vladi Srbije, pa onda neki koji se ne usuđuju da kritikuju Vladu Srbije, onda kritikuju Srbe u kosovskim Institucijama", kaže Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo pri vladi Srbije.

Među građanima Mitrovice postoji bojazan da će sprovođenje postignutih dogovora u Briselu između premijera Kosova i Srbije podići još više tenzije u ovom gradu.