Kriminal prodro i u centralne i lokalne institucije

Organizirani kriminal i korupcija preplavili su Kosovo, a sama država je čak postala plodno tlo za razvoj tih djelatnosti, procjenjuju poznavaoci ovih pitanja. Prema njihovim riječima, ovaj vid kriminala je prodro i u centralne i lokalne institucije u zemlji. S druge strane, organi reda kažu da su tokom 2012. godine identificirali 989 slučajeva krivičnih djela i da nagažiranje u ovom smjeru ne nedostaje.

Azem Hajdari, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini je za Radio Slobodna Evropa rekao da od poslijetnog perioda na Kosovu u velikoj mjeri su povećani brojevi slučajeva organiziranog kriminala.
 
Prema njegovim riječima, na Kosovu se organizirani kriminal uglavnom manifestuje kroz ove vrste krivičnih djela: droga, trgovina ljudima, krijumčarenja migranata, krivotvorenje i pranje novca i drugi vidovi.

Činjenica da je ova vrsta kriminala, prema riječima Hajdarija, uspjela da prodre i poveže sa centralnim i lokalnim vladinim krugovima, uticalo je da se kod jednog djela društva stvori dojam da je ovaj fenomen nepobjediv. Ova veza, kako on kaže, smeta u borbi protiv kriminalnih radnji.
 
"Činjenica da neko ima 'težinu' u institucionalnom životu, uključen je na ovaj ili onaj način u takvim aktivnostima - je glavna prepreka u borbi protiv kriminala. U stvari, u izjavama, svi su za borbu protiv ovog oblika kriminala, jer je postala ozbiljna prepreka života na Kosovu u mnogim područjima", kaže Hajdari.
 
Čak i dužnosnici organa reda tvrde da je na Kosovu prisutan fenomen organiziranog kriminala. Spremnost i sposobnost organa reda, prema riječima predstavnika ovih organa, ne manjka u borbi protiv teškog kriminala.
 
Brahim Sadriu, glasnogovornik Policije Kosova, izjavio je da su tokom prošle godine zabilježeni značajni rezultati u borbi protiv tog fenomena.
 
Samo tokom 2012. godine, po riječima Sadriua, Policija Kosova je identifikovala i istražila 989 slučajeva krivičnih djela, uhapsila 1066 osoba, a pritvorila 659.

Većina tih slučajeva, kaže on, povezana su sa trgovinom ljudima, narkoticima, trgovinom migranata i drugih krivičnim djelima vezanim za organizirani kriminal.
 
"U sklopu ove grupe, 83 slučajeva su uzrokovana od strane kriminalnih grupa, koje su funkcionisale kao organizirane grupe, koje su izvršavale krivična djela koja su povezana sa organiziranim kriminalom. Također tokom 2012. godine smo realizovali 363 operacija, i izvršili smo pretres na 305 lokacija", rekao je Sadriu.

No, Azem Hajdari kaže da uprkos ovim podacima, nadležne institucije su "omanule" u efikasnoj borbi protiv ove pojave.

Veliki broj neriješenih predmeta u sudovima na Kosovu, prema riječima Hajdarija, je činjenica koje pokazuje da se ne radi dovoljno u borbi protiv organiziranog kriminala.

"Kosovari imaju veću potrebu za borbu protiv organiziranog kriminala i korupciju, posebno zbog činjenice da imamo težnju da postanemo dio Evropske porodice. Kosovo će imati poteškoća prilikom ukljmučivanja u Evropsku uniju, bez davanja jasnih signala i bez donošenja praktičnih rezultata u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije", ocjenjuje Hajdari.

Borba protiv organiziranog kriminala je jedan od uslova kojeg je postavila Evropska unija za zemlje koje namjeravaju izvršiti integraciju u ovom mehanizmu.