Za govornicom Skupštine Kosova

Premijer Hashim Thaçi je, odgovarajući na kritike opozicionih poslanika o razgovorima sa Srbijom, jednog momenta "eksplodirao" i rekao da je spreman ući u rat sa Srbijom, ukoliko Skupština Kosova donese takvu odluku.

"Skupština Kosova odlučuje i o miru i o ratu. Ostavite da Skupština Kosova i Vlada to sprovode", rekao je on, udarivši dlanom za govornicom u Skupštini, prenosi današnja "Koha Ditore". No, ova njegova izjava je ocjenjena čudnom od strane potpredsjednika Skupštine, Sabri Hamitija.

"Ja kao dosta star poslanik ove Skupštine, i po starosti i po kulturi, mislim da naša situacija nije rat ili mir. Drugo je jezik velikih kategorija koji nam ne treba. Mi možemo biti ono, kako kaže Petrarka: 'Mir ne nalazim, a rata više nema'. Vjerujem da je došlo vrijeme kada trebamo biti oprezni sa izjavama", rekao je Hamiti.

Šef parlamentarne grupe Pokreta "Samoopredjeljenje", Visar Ymeri, s druge strane je podsjetio Thaçija na najmanje jedan slučaj kada je Skupština donijela odluku a Vlada nije sprovela.

"Skupština je donijela odluku o recipročnoj trgovinskoj politici sa Srbijom, ali Vlada je nije htjela sprovesti", rekao je Ymeri. Ustvari, Vlada je odbacila prijedlog reciprociteta protiv prijedloga koji je uklonio ovu mjeru.