Foto: Kushtrim Tërnava

Građani Kosova nije problem da novac uzimaju i na ime umrlih. Ministarstvo rada je evidentiralo stotine slučajeva gdje članovi porodice uzimaju penzije i kada je osoba koja je ostvarila pravo na penyiju pokojna. Za ovakve slučajeve pokrenuti su sudski postupci kojim će, ukoliko se utvrde ovakvi slučajevi, krivci biti dužni da sva sredstva vrate Ministarstvu rada.

Musa Kolla iz Vučitrna je uzeo pet penzija svoje supruge Gjylyzara Kolla iako je preminula. Ali ova situacija uzimanja penzija na nedozvoljen način nije dugo trajala. Penziona administracija Kosova je istraživala ovakve slučajeve i Kollu je tužila sudu. Osnovni sud u Vučitrnu je odlučio da optuženi Musa Kolla vrati Penzionoj administraciji Kosova iznos od 200 eura.

Optuženi je priznao da je uzimao penzije na ime pokojne, ali je izjavio u sudu da ova sredstva ne može vratiti jer on sam ima primanje od 80 eura i niko u porodici ne radi. Sud nije uzeo u obzir ovu žalbu Kolle i odlučio je da on ipak vrati iznos Penzionoj administraciji, konkretno Ministarstvu rada i socijalne zaštite.

Slučajeva zloupotrebe penzija poput ovog, nakon što mnogi korisnici umru, ima mnogo na Kosovu. List "Express" je utvrdio najmanje još dva takva slučaja, također u Vučitrnu, u kojima su članovi porodice podizali sredstva na ime pokojnika. Musli Mutafa iz sela Strofc kod Vučitrna je podigao dvije penzije na ime Adile Mustafa. Isto je učinila i Kumrije Ujkani, koja je podigla dvije penzije na ime Asllana Ujkanija koji je umro. Osnovni sud u Vučitrnu je 13. januara odlučio da dvoje optuženih vrate po 80 eura Penzijskoj administraciji Kosova.

Čak i u Ministarstvu rada priznaju da su pronašli da je bilo zloupotreba ove prirode. Behxhet Gaxhiqi, glasnogovornik Ministarstva rada za list "Express" kaže da su ovi slučajevi jedan od glavnih izazova Departamenta administracije.

"Da, postoje slučajevi kada su članovi penzionera podizali penzije i nakon smrti korisnika", rekao je Gaxhiqi. No on izražava optimizam da se ova pojava smanjuje godinama. Kako bi ovo dokazao Gaxhiqi je dao i podatke o ovakvim slučajevima od 2009. godine do danas.

Prema statističkim podacima u 2009. godini inicirano je 275 sudskih procedura o povratku sredstava, dok je u 2010. godini brojka bila veća, 371. U 2011. godini prema podacima Departamenta administracije je evidentirala 192 slučajeva, a u 2012. je bilo samo 33. Administracija izvještava da je u ovoj godini zabilježen samo jedan slučaj. No, nema samo zloupotreba kod penzija.

Čak i u shemi socijalne pomoći Gaxhiqi tvrdi da je došlo do zloupotreba, kada su pomoć uzimali i zaposleni, što je jedan od kriterija da se njima ne daje socijalna pomoć.

"Tokom upoređenja podataka između Ministarstva i Poreske administracije Kosova u decembru 2012. godine od 31.111 porodica rezultiralo je da 175 članova ovih porodica je pronađeno kao poreski obveznici finansija na dohodak", rekao je Gaxhiqi. Za sve ove porodice, prema njegovim riječima ministarstvo je preporučilo Centrima za socijalni rada da im prekinu socijalne pomoći i da se istovremeno postupak za povrat sredstava predviđenih zakonom.

"U slučaju da porodice gore spomenute odbijaju vratiti sredstva u zakonskom roku, onda se pokreće sudska procedura", rekao je Gaxhiqi.

Ukupan broj penzionera u januaru 2013. godine prema penzionoj shemi je: 116.965 osoba koje dobijaju osnovnu penziju; 35.610 dobijaju penziju na plaćene doprinose; 18.378 osoba dobija invalidnu penziju; 3.702 osobe su rani penzioneri kompanije "Trepča"; 735 penzionera TMK-a i 70 penzionera Bezbjednosnih snaga Kosova.