Ne daje mjesto premijera

Demokratska partija Kosova (PDK) ne prihvata zahtjev lidera Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja da zajedno formiraju vladu u kojoj bi Haradinaj bio premijer, preneli su mediji.

Demokratska partija Kosova premijera Hashima Thaçija se priprema da odbije koalicionu ponudu Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, piše dnevnik "Express".

Neimenovani izvori dnevnika su izjavili da lider PDK-a nema namjeru da prepusti premijersko mjesto Haradinaju.
 
Ti izvori kažu da je Thaçi više puta javno rekao da neće pregovarati o mjestu premijera i da je to odgovor Haradinaju i njegovoj stranci.

Dan prije lider AAK-a, Ramush Haradinaj je izjavio da čeka kraj nedjelje da vidi hoće li doći do koalicije ili je neće biti.

"Lider PDK-a je i javno ponovio da ne želi ni sa kim da pregovara o mjestu premijera. Ovo je i odgovor koji će dobiti AAK i Ramush Haradinaj", rekao je jedan od čelnika PDK-a.

I dužnosnici AAK-a su u četvrtak dali neke signale da neće biti ništa od koalicije Ramusha Haradinaja sa PDK-om.

Glasnogovornik AAK-a, Ernest Luma preko socijalnih mreža se "pozabavio" ličnošću lidera PDK-a.

Za Hashima Thaçija je izjavio da je čovjek od nepovjerenja, obećavši mu da će i on njemu organizirati veličanstven doček na aerodromu kada se on bude vraćao iz "egzila".

"Dolazi kraj lažima i nepovjerenju Hashima Thaçija. Tako mi se čini. S druge strane, naredna Vlada Kosova mu garantuje veličanstven doček na aerodromu, kada se Hashim Thaçi bude vraćao iz njegovog eventualnog 'egzila'. "RESPEKT", napisao je Luma na Facebook-u.