Predviđa se da projekat bude realizovan za 4 godine

Vlada Kosova je izdvojila 30 miliona eura za početak izgradnje autoputa u pravcu Skoplja. Također, toliko je novca završilo u budžet od likvidacije društvenih preduzeća, piše list Kosova Sot.

Sredstva od likvidacije društvenih preduzeća predviđaju se da odu na izgradnju autoputa Priština - Skoplje. Ovaj projekat prema riječima dužnosnika Ministarstva Finansija će trajati oko četiri godine.

"Ukoliko se proda Pošta i Telekom Kosova, ali i ukoliko se ne proda, mi ćemo početi sa radovima", rekao je Ramadan Avdiu, zamjenik ministra Finansija.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat će trajati četiri godine. Avdiu nije odbacio i mogućnost da preostali iznos od likvidacija ode na ovaj projekat.

"Preostala sredstva od likvidacije društvenih preduzeća biće slivana u budžet, a onda, o njihovoj destinaciji će odlučiti Skupština Kosova. Postoji mogućnost da ona odu na ovaj projekat", rekao je Avdiu.

Ovaj iznos je predviđen u početnom budžetu za 2013. godinu, što podrazumijeva da se može promijeniti u regularnom budžetskom pregledu u drugoj polovini iste godine.

S druge strane, dužnosnici Agencije za privatizaciju Kosova kažu da je do sada, od likvidacije u budžetu Kosova izdvojeno oko 30 miliona eura.