Plaćaju po dva eura s nadom da će im biti vraćene penzije

Veliki broj penzionera posljednjih dana žure ka jednoj maloj kancelariji, u bivšu zgradu finansija u Prizrenu, s nadom da će im biti vraćene njihove penzije, piše list "Koha Ditore".

U toj prostoriji oni plaćaju najmanje po dva eura kako bi se učlanili u "paralelni" ogranak Federacije Penzionera i Invalida rada Kosova u Prizrenu.

Njihove vođe očekuju djelovanje o povratku Penzionog fonda koji je "uzet" još od okončanja rata na Kosovu.

Priče koje kruže gradom da će penzioneri dobiti po osam hiljada eura na ime penzija, navelo je penzionere i bivše radnike društvenih preduzeća, uglavnom starije, iz regiona Prizrena da "zaposjednu" vrata jedne Nevladine organizacije još od jutarnjih časova.

Oni su povjerovali rekla-kazala pričama da će dobiti penzije pa su od ranih jutarnjih časova sa spremljenim dokumentima i određenim iznosom za plaćanje stajali spred.

Oni kažu da su za ovu vijest čuli. A na osnovu informacija sa mjestaovi građani su na početku plaćali po 6 eura, onda po 4 eura, a danas im se traži samo po 2 eura kako bi im primili dokumenta, piše portal "tv-opinioni".

Dužnosnici Uduženja penzionera i invalida rada od prijeratnog perioda, negiraju da su oni prenijeli vijest.

Shemsedin Laloshi, predsjednik Uduženja penzionera i invalida rada od prijeratnog perioda kažu da vrše registraciju slučajeva kako bi ih predali Sudu u Strasbourgu, dok novac od starijih osoba uzimaju na ime učlanjenja u Udruženje. Lokalne državne institucije niti penzionerske nemaju nikakva saznanja o inicijativi ovog Udruženja, koja uzima novac staijim osobama na ima učlanjenja u Udruženje.