Zasjedanje Skupštine Kosova

Premijer Hashim Thaçi će danas pred poslanicima na Skupštini Kosova dati izvještaj o četvrtoj rundi razgovora sa premijerom Srbije, Ivicom Dačićem o normalizaciji odnosa dviju zemalja. Premijer je jučer informisao predsjednicu Kosova Atifete Jahjagu o procesu dijaloga između Republike Kosova i Republike Srbije. On je također obavijestio i čelnike političkih stranaka.

Na početku zasjedanja poslanik Jeton Svicra iz redova Partije pravde je reagovao zbog odstranjivanja pohađanja nastave učenice Njomze Jashari zbog zbog pokrivenosti.

Prema njegovim riječima, ovo nije prvi slučaj odstranjivanja sa nastave zbog pokrivenosti.

"Odstranjivanje iz škole ovih djevojaka je u suprotnosti sa zakonskim i ustavnim pravima", rekao je Svicra.

S druge strane poslanica Kimete Bajrami u ime Parlamentarne grupe LDK-a je kritikovala poslanike PDK-a. Ona se zadržala i na jezik govora korišten od strane šefa Parlamentarne grupe PDK-a, Adema Grabovcija. Bajrami je rekla da Grabovci treba znati da kada psuje poslanike on psuje narod.

"On će biti kažnjen od strane građana Kosova, naravno glasovima", rekla je Bajramijeva.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Teuta Haxhiu i predsjednik Parlamentarne grupe Pokreta "Samoopredjeljenje", Visar Ymeri su zatražili da Skupština Kosova odbrani 23 hektara zemlje koji su dati Manastiru Dečani.

Prema riječima Ymerija nakon 5 godina nezavisnosti Kosovo i dalja ovisi od odluka Miloševića.

"Gdje je sada premijer da nam kaže koliko smo nezavisni sa ovim EULEX-om koji sprovodi pravdu na Ksoovu", rekao je Ymeri.

Ymeri je zatražio da Skupština održi još jednu debatu na kojoj će se raspravljati ovo pitanje, zbog čega protestuju i stanovnici Dečana.