Sada ne vrijedi agresivna politička retorika

Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj, nema loše riječi za rad Vlade Kosova. Lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK), u intervjuu za list "Zëri" ni u jednom trenutku nije govorio o SHIK-u, o kojem prije nego što je otišao u Haag na ponavljanje postupa, nije bilo mjesta a da nije govorio protiv njega. Umjesto toga, jedino pitanje na koje Haradinaj nije imao odgovor je bilo kada se spomenulo ime bivšeg šefa SHIK-a, Kadri Veselija.

"Nemam komentara", rekao je on kada je upitan o izjavi Veslija da Haradinaj može postati premijer samo ukoliko prođe na izborima.

Međutim, on je u srijedu kritike uputio na sasvim drugu adresu. Na adresu medija i političkih analitičara. Čak je izrazio i ljutnju prema njima.

Prema njegovim riječima, novinari "postoji zbog bombastičnih naslova", dok politički analitičari kaže da su se prodali i rade zbog određenih interesa.

Haradinaj u prvom dijelu intervjua kaže da ne namjerava prepustiti "borbu" za mjesto premijera. Još samo nekoliko dana je dao rok PDK-u za rješavanje koalicionog pitanja.

Iako nema konkretnu strategiju o tome kako se boriti protiv korupcije, Haradinaj je rekao da će se protiv ovog fenomena "boriti činjenicom da on neće biti korumpiran, ukoliko preuzme mjesto premijera", što će se, prema njegovim riječima, odraziti na ministre, zamjenike ministara i njihove savjetnike.

Kandidat za premijera države kaže da je dosadašnja privatizacija imala nedostataka, te je izrazio zabrinutost i sa privatizacijom Distribucije KEK-a.