Heinze Wilhelm

Njemački ambasador u Srbiji Heinze Wilhelm izjavio je da saglasnost Srbije s članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama nije uslov koji je postavljen Beogradu i ne odlučuje o datumu početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

"Naravno, to se odnosi na ovdje i sada. Na kraju će se ipak nametnuti zahtjev Prištine koji mi podržavamo - Srbija ne bi trebalo da blokira članstvo Kosova u UN", rekao je Wilhelm u intervjuu za beogradsku "Politiku".

On je primjetio da Srbija, u krajnjoj liniji, i ne može da blokira ulazak Kosova u UN.

"Ako Kosovo jednog dana podnese takav zahtjev, o njemu će odlučivati Generalna skupština, na prijedlog Savjeta bezbjednosti UN", dodao je njemački ambasador.

Na pitanje koji su uslovi koje Berlin postavlja Beogradu, on je rekao da nema posebnih njemačkih uslova.

"Ono što želimo, a to želi i EU, jeste normalizacija odnosa sa Kosovom. Proces normalizacije prepušten je dvjema pregovaračkim stranama - Prištini i Beogradu", rekao je Wilhelm.

Prema njegovim riječima, njemačka pozicija je jasna - Berlin je priznao Kosovo i želi da Srbija sa njim uspostavi dobre odnose.

"S tog aspekta trebalo bi gledati na poziciju Berlina kad je riječ o konačnom pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Nećemo podržati članstvo države koja ima nerješene probleme sa zemljama u svom okruženju", istakao je ambasador.

Na pitanje da li o tome postoje različiti stavovi u stranačkim blokovima od kojih se može očekivati da oforme novu vladu, nakon izbora u jesen 2013. godine, on kaže da misli da, kada je riječ o Srbiji, ne postoje značajne razlike u pozicijama njemačkih parlamentarnih stranaka.

"S druge strane, postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka da proces evropskih integracija ne može biti posmatran kao uspješno završen sve dok sve zemlje zapadnog Balkana ne postanu članice unije", rekao je Wilhelm.