EULEX i Policija Kosova

Predstavnici EULEX policije i Kosovske policije su danas učestvovali na međunarodnoj konferenciji za štampu održanoj u Budimpešti, u Mađarskoj, na kojoj su predstavili uspešan završetak jedne operacije koja je sprovedena širom Evrope, a koja se odnosi na krijumčarenje migranata iz Sirije, Libije i Turske u Zapadnu Evropu. Ovu operaciju, koja je sprovedena širom Evrope, omogućile su obaveštajne informacije koje je pružio EULEX.

Tokom jučerašnje operacije, koja je istovremeno sprovedena u 10 zemalja, uhapšena su 103 lica i izvršeno je 117 pretresa. Doprinos EULEX-a i Kosovske policije je bio bez presedana u realizaciji jedne toliko obimne operacije.
U zajedničkoj operaciji koja je sprovedena juče, EULEX policija i Kosovska policija su uhapsile tri osobe, dok je jedna druga osoba uhapšena prošle nedelje, a 11 osoba je uhapšeno tokom 2011. i 2012. godine, što čini ukupno 15 uhapšenih osumnjičenih samo na Kosovu. Navodno su neki od vođa ove transnacionalne kriminalne mreže radili sa Kosova, koje je služilo kao tranzit iz Sirije, Libije i Turske u zemlje Zapadne Evrope.
Takozvani Fimathu projekat sproveden je pod okriljem EUROPOL -a, a na njemu su sarađivali Kosovo, Crna Gora, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Austrija, Italija, Slovenija, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Grčka, Češka i Slovačka.
Na krivičnoj istrazi u ovom predmetu na Kosovu radi tužilac iz EULEX-a u Specijalnom tužilaštvu Kosova.