Sve rođak do rođaka!!!

Nepotizam u javnim ustanovama je postao zabrinjavajući fenomen za građane Kosova. U Policiji Kosova prošle godine je zaposleno 30 novih radnika na poziciji "Administrativni asistent". U obavljenom istraživanju vidi se da su većina njih članovi porodica pripadnika Policije Kosova koji su na vodećim pozicijama.

Policija Kosova nije dala detalje o imenima osoba koji su sad već primljeni u ovoj instituciji s obrazloženjem da "Odabrani dužnosnici su raspoređeni na različitim pozicijama unutar Policije Kosova i uzimajući u obzir prirodu posla ne možemo javno objaviti njihova imena, pošto je to u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka", prenosi RTK.

Međutim, ta imena su već duže vrijeme objavljena na web stranici Policije Kosova.

Za trideset radnih mjesta na navedenim pozicijama u Policiji Kosova, apliciralo je 2.567 kandidata.

Elizabeta Arifi Deliu iz Prištine podnijela je kaznenu prijavu u Osnovnom Tužilaštva protiv članova Komisije za intervjuisanje za zapošljavanje državnih službenika u Policiji Kosova, pod sumnjom za umiješanost u kazneno djelo kao sukob interesa, zloupotrebe službenog položaja, uticaja, kršenje prava zapošljavanja, diskriminaciju i namještanje rezultate.

Ona kaže da ju je ovaj slučaj veoma razočarao, jer nije očekivala da nepotizam i korupciju nađe u instituciji koja poziva na očuvanje reda i zakona.

Tokom istraživanja, RTK je osigurala dokument sa imenima zaposlenih. Većina od njih su djeca ili rođaci pripadnika policije koji su na vodećim pozicijama.

Ovo su imena na osnovu izvora RTK-a:

1. F. S. (sin kapetana), - 16. na listi primljenih

2. B. S. (sestra narednika) - 10. na listi primljenih

3. M. M. (kćerka pripadnika Task Force) - 12. na listi primljenih

4. F. K. (rođak potpukovnika) - 6. na listi primljenih

5. A. O. (kćerka policajca) - 8. na listi primljenih

6. A. G. (rođak bivšeg ministra) - 23. na listi primljenih

7. A. G. (sin narednika) - 22. na listi primljenih

8. V. P. - 19. na listi primljenih

9. H. K. (kapetanova supruga) - 5. na listi primljenih

10. P. B. (sin člana Komisije) - 9. na listi primljenih

Pod sumnjom za nepravilnosti tokom prijema trideset administrativnih asistenata u Policiji Kosovoa, vrše se istrage i od Policijskog inspektorijata kao policijskog organa za nadgledanje.

Jetullah Ali, direktor istrage u Inspektoratu Policije Kosova je rekao da ukoliko ishod istrage pokaže da je bilo kršenja, Inspektorat će preduzeti sve mjere protiv policijskih dužnosnika, ne dozvolivši da na nikakav način dođe do kvarenja imidža policije kao jedne od institucija u zemlji kojoj se najviše vjeruje u zaštiti reda.