Najjača karta Ivice Dačića

Povlačenje srpskih sigurnosnih struktura na sjeveru Kosova, je najjače oružje Srbije u razgovorima sa Kosovom. Nao temelju tih struktura opstruira se i Europska unija, ocjenjuju analitičari na polju sigurnosnih pitanja.

Raspuštanje sigurnosnih struktura Srbije na sjeveru Kosova se ne očekuje da će se odmah desiti, ili da će biti postupnog povlačenja, procjenjuju analitičari.

Prema riječima eksperta za sigurnost, Agima Musliua, ove ilegalne strukture sigurnosti su i najjače oružje Srbije za pregovaračkim stolom sa Kosovom.

"Najjača karta na terenu premijera Srbije, Ivice Dačića su baš te sigurnosne strukture koje se nalaze na sjeveru Kosova i koje služe za ucjenu i međunarodne zajednice, ali i Kosova, kako bi se dobilo što više vremena za pregovaračkim stolom sa Kosovom"; rekao je Musliu za RTK.

Musliu je rekao da bi trebalo što veće angažovanje KFOR-a i EULEX-a i organa reda Kosova na rasformiranju ilegalnih struktura sigurnosti koje djeluju na sjeveru zemlje.

S druge strane, Shpend Kursani, analitičar iz Instituta KIPRED kaže da je premijer Srbije Ivica Dačić zatražio od institucija Kosova, davanje legitimnosti sigurnosnim strukturama Srbije, koje godinama ilegalno djeluju na sjeveru Kosova.
 
"Srbija svoje strukture neće raspustiti, ali će zatražiti od Kosova da ih ono prizna kao legitimne. Ovo mislim da trebamo očekivati na narednoj rundi razgovora kako bi vidjeli što će biti raspravljano o ovim strukturama", podvukao je Kursani.

Ilegalne sigurnosne strukture Srbije na sjeveru zemlje djeluju od okončanja rata na Kosovu. Iako su domaće institucije tražile njihovo rasformiranje, nisu bile toliko moćne da ostvare suverenitet u ovom djelu zemlje.

I međunarodni faktor je u više navrata zatražio od Srbije da povuče ilegalne strukture sa sjevera, ali su oni, u razgovorima u Bruxellesu zatražili formaliziranje i davanje legitimnosti od strane institucija Kosova.