Kosovo - model javno-političkih univerziteta!

Novi univerziteti bi se trebalo otvarati na legalan način, a ne tokom izbornih kampanja. Vlada šteti kvalitetu u obrazovanju, čiji čelnici koriste poziciju kako bi osvojili glasove tokom izbora otvarajući univerzitete koji "izbacuju" nepismen kadar. Iako su ocjenili eksperti na polju obrazovanja, ali i Agencija za Akreditaciju Kosova (AAK) je pozvala na dinamičniji razvoj dva nova ranije otvorena univerziteta, u Prizrenu i Peći, prije nego se krene u otvaranje nekog novog univerziteta u zemlji, piše list "Zëri".

Izjava premijera Hashima Thaçija na prvom sastanku vladinog kabineta za ovu godinu da že se otvoriti novi univerziteti u Gnjilanu i Đakovici, za Ministarstvo obrazovanja je izvodljivo, ali eksperti u obrazovanju procjenjuju da se obrazovni sistem uništava od strane politike. Arbër Morina, glasnogovornik Ministarstva obrazovanja kaže da je nemoguće da novi univerziteti nemaju stagnaciju, pošto su nedavno osnovani. Ali, ovo nije smetalo MONT-u i Univerzitetu u Prištini da započnu razgovore o otvaranju novog univerziteta, onog u Gnjilanu koji se predvida da bude otvoren na osnovu postojećih obrazovnih profila Univerziteta u Prištini koji tu već postoje.

Zadatak Ministarstva, prema njegovim riječima, je da se razvijaju politike u cjelosti, da otvara univerzitete, da raspiše konkurse za bordove, rektora... Nivo kvaliteta on vidi više kao kompetencije u upravljanju univerzitetima, koji uživaju svoju autonomiju.

Morina kaže da menadžent Univerziteta u Prizrenu (osnovanog prije dvije godine) radi u saradnji sa ostalim univerzitetima, i iako ne poriče da postoje stagnacije u ovoj instituciji, on tvrdi da "nije tako loše".

Januz Salihaj, ekspert u području obrazovanja kaže da se univerzitet treba otvarati na legalan način, a ne kako se dešava "da se imenjuju od strane premijera prije nego su uspostavljeni". Salihaj je podvukao da za otvaranje jednog univerziteta bi se trebalo kao osnova uzeti kriteriji, kao što je kadar, broj studenata, kampusi... On kaže da se ovde događa suprotno: "institucije visokog obrazovanja se koriste za izborne kampanje". On upozorava da sve ovo vodi ka stvaranju nepismenih, čak i onih sa titulom, kao i stvaranje jedne slabe ekonomije.

Jeton Mehmeti, politički analitičar u Institutu GAP, kaže da slučaj Univerziteta u Prizrenu je primjer koji se ne treba više ponoviti. Univerzitet za koji je, prema njegovim riječima, Vlada obećala da će biti otvoren tokom izborne kampanje.

"Izborna obećanja na svoj način imaju svoj pritisak da budu realizovana. Otvaranje univerziteta bi se trebalo razgraničiti i odvojiti od drugih obećanja (u kontekstu Kosova ne bi trebao biti takvih obećanja uopšte), jer se ne može otvoriti univerzitet kako bi se dokazalo da su obećanja ispunjena".
 
Kosovo, kako Mehmeti napominje nema dobar model funkcionisanja jednog javnog univerziteta.

"Javni univerzitet je daleko od toga da može biti konkurentan u regionu. Univerzitet u Prizrenu, iako proklamovan od strane Vlade da će biti drugačiji, omanuo je u mnogim aspektima. Ovaj univerzitet iako u svojoj trećoj godini postojanja, još uvijek se suočava sa osnovnim problemima, kao što je nedostatak prostora za studiranje. Univerzitet u Peći, iako je službeno počeo sa radom prošle akademske godine, ovih dana je raspisao konkurs za akademsko osoblje". Prema njegovim riječima, Vlada se više treba fokusirati na povećanju kvaliteta visokog obrazovanja na postojećim javnim univerzitetima, nego povećanju njihovog broja.
 
"Ni na koji način se ne treba otvoriti novi javni univerzitet bez da se ta odluka raspravlja i u Skupštini i da ova odluka bude ratifikovana u Skupštini". Kao što je to bio primjer sa Univerzitetom u Prizrenu i u Peći, koji su osnovani toko izborne kampanje, bez ratifikacije u Skupštini. Osnovani su bez zakonskog statusa, što je kasnije uticalo na to da imaju probleme prilikom akreditacije.

"Nakon ratifikacije odluke o osnivanju u Skupštini, akreditacija se odužila tri godine, jer je takva bila zakonska procedura. Mi smo odlučili da se odmah ratifikuje odluka o osnivanju i da oni imaju jasan zakonski status. Univerzitet u Peći je bio u procesu akreditacije i isto je važilo i za njega: Ratifikacija odluke o osnivanju od strane Skupštine. Ministar Buja je bio aktivan u tom pogledu i poslao zahtjev te je on prošao u Skupštini prošle godine. Nama su proslijedili odluku o osnivanju, čime je zakonska osnova pojašnjena", rekla je predsjednica Nacionalnog vijeća za kvalitet u AAK-u, Ferdije Zhushi-Etemi. Ona je istakla da je agencija očekuje dinamičniji razvoj na ova dva novoosnovana univerziteta.