Edita Tahiri

Sastanak od 17. januara u Bruxellesu između kosovskog premijera Hashima Thaçija i premiejra Srbije, Ivice Dačića u posredstvo barunica Catherine Ashton, bio je potvrda prihvaćanja stvarnosti stvorenog u regionu, kao i od strane Srbije. Ovako je definisala zamjenica premijera Edita Tahiri četvrti sastanak Thaçija i Dačića, koja je na konferenciji za novinare, ocjenila da je zabilježen vidan napredak u uspostavi normalnih odnosa između Kosova i Srbije.

Zamjenica premijera Edita Tahiri je rekla da dijalog o normalizaciji međudržavnih odnosa između Kosova i Srbije je u funkciji mira i stabilnosti u regionu, u korist građana i prilika za brži integracije u EU. U tom smislu, ona je navela i potporu EU i SAD-a.

"Vlada i premijer Thaçi su u ovim razgovorima branili nacionalne interese i interese građana, branili Ustav Kosova i njene zakone, Rezoluciju Skupštine Kosova i evropska načela o susjedstvu i stabilnosti u regionu. Sastanak od 17. januara u Bruxellesu je potvrdio da Srbija priznaje stvarnost nezavisne i suverene države Kosovo i stvarnost koja je stvorena u regionu", rekla je Tahirijeva.

"Sa političkog aspekta, ovim sporazumom, Srbija je priznala državu Kosovo na području carina", dodala je Edita Tahiri, prenosi RTK.