Strah od prijevremenih izbora

Civilno društvo je pozvalo da, uprkos nedavnim zbivanjima na političkoj sceni, parlamentarni subjekti ne odvedu zemlju u prijevremene nacionalne izbore. Također i to da se datum izbora ne objavi prije okončanja izborne reforme.

Ovaj zahtjev dviju najvećih organizacija koji podržavaju razvoj demokratije u zemlji, Demokratskog instituta Kosova (KDI) i instituta "Demokracija za razvoj" (D4D), je učinjen samo dva dana nakon što je AKR, jedna politički subjekt u koaliciji, zaprijetio revizijom sporazuma o vladajućoj koaliciji sa PDK-om premijera Hashima Thaçija. Razlog tome je da je jedan njegov ministar, Agim Çeku, napustio svoju stranku kako bis e pridružio Thaçijevoj partiji. A prema KKR-u, ukoliko Çeku ne napusti ministarstvo, sporazum o vladajućoj koaliciji će biti revidiran, piše list "Koha Ditore".

U KDI-u i D4D-i su izjavili da izbori koji bi bili održani prije ustavnog roka bili bi udarac na demokratiju.

Ismet Kryeziu je rekao da bi se u toj situaciji smanjilo interesovanje za glasanjem, i da će se zemlja suočiti sa nepouzdanim procesom, što bi kao ishod imalo upitnu legitimnost.

Da bi se to izbjeglo, Leon Malazogu je rekao da bi PDK mogao u vladajuću koaliciju uvrstiti AAK.

Prema njegovim riječima, nove reforme i izborni zakon se treba završiti najkasnije 6 mjeseci prije izbora.

Trenutno partije na vlasti nemaju ni polovinu mjesta u Skupštini. PDK ima 34 , SLS - 11, KKR - 8 i parlamentarna grupa 6+ ima 6 poslanika.

Entiteti trenutno na vlasti nisu ni pola mjesta u parlamentu. PDK ima 34, SLS 11, AKR 8 i 6 + grupa ima šest članova.