Nakon završenih razgovora u Briselu

Ilegalni predsjednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je, povodom sinoćne runde dijaloga, da Srbi "neće da plaćaju carinu i poreze nepriznatoj državi Kosovo".

"Naš stav je od početka jasan, a to je da mi hoćemo da budemo u carinskom sistemu države Srbije i njoj da plaćamo dažbine, a neka se onda fondovi formiraju i neka tim novcem raspolažu kako misle da je ispravno", rekao je Ristić.

Predsednik Opštine Zubin Potok je odbacio tvrdnju premijera Ivice Dačića da je postignut dogovor koji su želeli Srbi sa sjevera Kosova.

"Mi ni za koji novac nećemo da se prodajemo (predsjedniku Vlade Kosova) Hashimu Thaçiju", rekao je on.

I Ilegalni predsjednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da je o dogovoru iz Brisela čuo samo iz medija što mu nije dovoljno za komentar.

Milović je za agenciju Beta rekao da će u ponedjeljak u Zvečanu biti sastanak tzv. predsjednika opština sjevera Kosova, skupština opština, načelnika Okruga, poslanika i predstavnika političkih partija na kojem će zauzeti stave i utvrditi svoje dalje djelovanje.

"Nadamo se da ćemo do tada imati prave i potpune informacije o tome šta znači taj, kako kažu - privremeni sporazum, koliko je on privremen i kako će se njegova primjena odraziti u praksi", rekao je Milović.

On je ponovio da je zahtjev čelnika lokalnih samouprava i privrednika sjevera Kosova nepromjenjen: da uđu u sistem PDV Srbije i da se sve dažbine za robu koja dolazi na sjever Kosova plaćaju Srbiji.