Slovenci nisu zadovoljali uslove

Predsjednik Tijela za razmatranje žalbi (TRŽ), Hysni Hoxha je odbacio izjave Natali Velije da je dio od 1.4 miliona eura mita od tendera za proizvodnju biomatrijskih pasoša Kosova dobio neko iz ove institucije.

Isto je izjavio i suspendirani sa posla, Besnik Berisha. Slovenačka kompanija, prema izjavi iz TRŽ-a, nije ispunila tehničke kriterije, jer nije bila u mogućnosti da sa svojim aparatima proizvede 3 hiljade i 500 pasoša za 8 sati rada.

Poteškoće su proizišle za predsjednika Tijela za razmatranje žalbi (TRŽ), nakon izjava Natali Velije da je i ova institucija umešana u skandal sa pasošima.

Zabrinut zbog onoga što je rekla Velija, on je odbacio njene izjave, koje uključuju ovu instituciju u skandalu 1.4 miliona eura, prenosi KTV.

Velija je pred tužiteljima rekla da je jedan dio novca trebao biti dat Tijelu za razmatranje žalbi (TRŽ).

Isto tvrdi i Besnik Berisha, koji je, prema riječima Velije imao obavezu da jedan dio novca, za koje ona kaže da je berisha dobio, preda dužnosnicima Tijela za razmatranje žalbi (TRŽ).

Međutim, šef Tijela za nabavke kaže da nikada nije susreo nijednog od ovih ljudi.

Hoxha je govorio i o tenderu, ocjenivši ga regularnim.

Slovenačka kompanija, Cetis DD, koja je bila za 717 hiljada eura jeftinija u odnosu na pobjedničku, prema riječima predsjednika TRŽ-a, nije ispunjavala tehničke uslove i od početka je kvalifikovana kao neodgovorna.

Hoxha je objasnio da zahtjev da posjeduju aprarate koji mogu proizvesti 3.5 hiljade pasoša za 8 sati nije ispunjen od strane Slovenaca.

Natali Velija je od početka uslovila tužitelje da joj daju status zaštićenog svjedoka, kako bi se govorila o skandalu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.