Preko  potrebna politička djelovanja Prištine i Tirane

Pojava na scenu Albanske nacionalne vojske (ANA) i njihove izjave da se ide u rat sa Srbijom, nije dobro primljena od strane kosovske javnosti. Poslanici i politički analitičari smatraju da Preševskoj dolini nisu potrebne gerilske snage "kačaka" već su im potrebna konkretna politička djelovanja iz Prištine i Tirane. Prema njima, pitanje Preševske doline je politički problem i treba biti riješen političkim sredstvima, piše list "Zëri".

Bivši politički predstavnik UÇPMB-a, Jonuz Musliu smatra daje Preševska dolina ostala zanemarena, i prema njegovim riječima, Kosovo je imalo i svoje probleme u posljednjih deset godina.

"Nakon završetka rata UÇK-a, Kosovo vjerovatno nije moglo da se bavi pitanjima i problemima Preševa, Bujanovca i Medveđe, no sada nakon pet godina državnosti, vjerujem da sada trebaju pokazati svoju državnost", rekao je Musliu.

Prema njegovim riječima, Kosovo i Albanija su države, imaju svoje vojske, ali prvo se moraju poštivati institucionalni putevi a onda ostalo", ... no kada "nema kiše, može i grad", rekao je Musliu.

U međuvremenu, član Komisije za sigurnost u Skupštini Kosova, Rexhep Selimi kaže da snimka maskiranih i djelimično naoružanih ljudi, ponekad, uprkos cilju kojeg imaju, proizvode loš učinak.

"Preševo ima potrebe da bude branjeno, Albanci u Preševu da brane i zaštite svoje teritorije, ali ono što sam sinoć video više mi je izgledalo na skeč koji je Preševcima potreban u ovo vrijeme. Albanci su uvijek ratovali za slobodu, ali ponekad nesvjesno mogu ubiti svoju namjeru, prije nego da ubiju neprijatelja", rekao je Selimi.

Pojava ANA-e na sceni, on vidi više kao udarac na namjeru, gol, nego neprijatelja.

"Preševo, Albanci Preševa zapravo se osjećaju, kako da kažem kao siročad, ali kada se trebaju pridobiti i Priština i Tirana ih uzimaju, kada im se treba dati i priština i Tirana se distanciraju, ali ipak Priština i Tirana su u ovom slučaju dvije vlade, ali ljudi i nacija je jedna", ocjenjuje Selimi.

On je rekao da Preševo i Albanci u Preševu na njihovim etničkim teritorijama su i dalje pod nasiljem, represijama, okupacijom i sveukupno pod terorozmom koji im se čini od strane srpskih snaga i politike.

"Dakle, to je teritorija Albanije koja je zauzeta i kao takva se mora osloboditi. Moramo to sačuvati, a ono što izgubimo ne možemo više dobiti", rekao je Selimi.

S druge strane, analitičar iz Preševske doline, Belgzim Kamberi kaže da Dolina ima potrebe za institucionalnom potporom. On ne vidi nikakav razlog za oružane grupe imajući u vidu da Kosovo ima svoje institucije sigurnosti i da institucionalnom podrškom treba pridonijeti oko rješenja pitanja Doline, kao i to da predstavi problem Doline u Bruxellesu.

"Što više institucije i Vlada Kosova ignorišu Dolinu to se više daje prostora drugim vananinstitucionalnim političkim djelovanjima", kazao je Kamberi.

Analitičar Halil Matoshi smatra da ANA kao jedna "vojna formacija" virtualno se pokazala na internetu sa saopštenjem i pod maskama i tokom rata u Preševskoj dolini i Makedoniji.

No, prema njegovim riječima, njihova uloga u ovim ratovima je neobjašnjena, sumnjiva ili nikada je nije ni bilo!

"Budući da je u Dolini stvorena UÇPMB a u Makedoniji UÇK. Ova organizacija je na Crnoj listi predsjednika George W. Busha a sada naslijeđena i od predsjednika Baracka Obame. Kosovo i Albanija bi se trebalo ponašati sa državnim odgovornostima, a ne kao 'kačačke' države, jer država se stvara i priznaje u međunarodnim odnosima kako se ne bi ostavio prostor djelovanjima neformalnih grupa i različitim maskiranim bandama", rekao je Matoshi.