Xavier Bout de Marnhac

Odlazeći šef EULEX-a Xavier bout de Marnhac izjavio je u ponedeljak, u Briselu, da je "stanje na sjeveru Kosova jedno od pitanja koje je izazivalo najveću brigu" tokom protekle dvije godine, ali je podvukao da je tu došlo i do "bitnih promjena", poput primjene dogovora o granicama u dijalogu Beograd-Priština.

On je ocjenio da "krhki pristup prijelazima" na Kosovu postoji.

De Marnhac je objasnio da dva najveća prijelaza rade uz zajedničku saradnju "kosovske granične policije, carinika, isto kao i srpske pogranične policije i carinika, i to tako što su zajedno s EULEX-om prisutni na prijelazima, i to svako na jedan izvršni način".

"Mi očekujemo dodatna poboljšanja, ali neću dati nikakve dodatne ocjene budući da je razgovor o primjeni u toku, a podvlačim da je to bitna promjena", kazao je dosadašnji šef misije EU.

"Kad je riječ o bezbjednosti, ostaju da se rješe pitanja slobode transporta i pristupa svih strana prijelazima", dodao je De Marnhac, rekavši da očekuje da EULEX-ovo ljudstvo, umjesto skupog prevoza helikopterima, kao dosad, može da vozilima ima pristup prijelazima.