Cilj - ekonomski razvoj regiona

Premijer Hashim Thaçi zatražiće u Briselu da se formira poseban fond za ekonomski razvoj sjevera Kosova, piše dnevnik "Koha ditore".

Fond bi obuhvatio i opštine Mitrovica (južni dio) i Vučitrn, a njima bi rukovodili Evropska unija i Vlada Kosova. U fond bi se slivao i novac iz srpskog budžeta.

Pozivajući se na zvaničnike kosovske vlade, bliske ljudima koji će predstavljati Prištinu na razgovorima u Briselu 17. januara, "Koha ditore" piše da je cilj vlade da se formira poseban fond za ekonomski razvoj sjevera Kosova.

U taj fond bi se, prema pisanju lista, slivala i sredstva iz budžeta Srbije koja se izdvajaju za sjever, uključujući cio region Mitrovice, ali bez opštine (Skenderaj) Srbica.

“Cilj je da cio region Mitrovice dobija sredstva od ovog fonda. Skenderaj može ostati van, ali Vučitrn treba da bude njen dio. Taj region je bio nosilac ekonomskog razvoja, ali je zbog političkih prilika ostao u nezavidnom položaju. Fond treba da ima za cilj ekonomski razvoj regiona”, kazao je jedan zvaničnik.

I drugi vladini zvaničnici su za dnevnik potvrdili da je formiranje posebnog fonda za sjever Kosova dio strategije Vlade Kosova koji je predstavljen evropskim zvaničnicima i koji predstavlja odgovor Prištine na zahtjev Evropske komisije da ponudi konkretan prijedlog za građane sjevera Kosova.