Edita Tahiri za bečki "Standard"

Nerješeni problem na sjeveru Kosova, kojim valjano ne upravlja ni Priština ni Beograd, biće u centru pažnje novih razgovora, ocjenjuje bečki dnevnik "Standard", a dosadašnji šef prištinskog tima u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri zahtjeva rješenje za manjine u regionu, ocjenivši da bi one mogle biti teret po mir i stabilnost.

List ukazuje da je Priština zainteresovana za rješenje jer sve dok ne bude jasno "da li sjever pripada Srbiji ili Kosovu", taj dio ostaje ne samo prostor bez vladavine prava, u kojem kriminal cvijeta, već i pokazuje da je Kosovo "nepotpuna tvorevina", koja ne može da obezbjedi svoje granice.

Tahiri je izjavila "Standardu" da su Srbi na sjeveru Kosova manipulisani i da "Srbiji nije stalo do ljudi, već do teritorije".

Ona smatra da Beograd pokušava da objasni međunarodnoj zajednici da je Kosovo versko i kulturno sedište Srbije, i ocenjuje da na severu ne postoji versko nasleđe, već je reč o vodi i rudnim bogatstvima.

Vlasti na Kosovu mogu zamisliti samo autonomiju za Srbe, ali ne i teritorijalnu autonomiju za sjever, dodala je ona.

"U suprotnom bi morali da se pripremano za republiku Albanaca u Makedoniji ili teritorijalnu autonomiju u preševskoj dolini, a i u Sandžaku se to traži", rekla je Tahiri, dodajući da, ako ne postoje jedinstveni standardi za manjine u regionu, onda će to biti teret po mir i stabilnost.

Kada je riječ o dijalogu, ona je prebacila Beogradu nedostatak političke volje, i skeptično gleda na nastavak razgovora zbog novog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića.

"Što se prošlosti ove dvojice tiče, nisam optimista",  poručila je Tahiri, dodajući da ne vidi ni jasno spoljnopolitičko opredjeljenje Srbije.

Od EU ona zahtjeva jasnu strategiju u vezi sa širenjem Unije.

"Znam da je Srbija daleko ispred u evropskoj integraciji, ali je razlog za to paradoks. Srbija nije vodila ratove kod kuće, već na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Državni kapaciteti u Srbiji su ostali zbog toga netaknuti, a naše institucije, privreda i naši ljudi su pretrpeli štetu. Paradoks je da Srbija sada može ispuniti standarde, a kod nas to usporava", kazala je Tahiri.