Cijena goriva na Kosovu

U Mitrovici 80 centi, u Prištini 1,35 centi, u Prizrenu 1,39 centi. To je razlika u cijeni litre nafte između dva grada, iako se oba grada nalaze u državi Kosovo. Razlika u cijenama goriva je već 12 godina takva. O ovm problemu se do sada niko nije pozabavio niti preduzeo neki korak.

Dužnosnici Udruženja Naftara kažu da Mitrovica uništava tržište derivata. Dok, s druge strane, dužnosnici Ministarstva trgovine i industrije odbili su razgovarati o ovom problemu. U međuvremenu, lokalni predstavnici biznisa izražavaju svoje iznenađenje šutnjom institucija i njihovim nedjelovanjem o ovom problemu, koji, prema njima uništava lokalne kompanije i biznise.

"U tom dijelu i službeno se zna da su prijelazi 1 i 31 zatvoreni. Ali, postoje druge tačke koje se koriste za  krijumčarenje. Činjenica da je cijena goriva gore samo 80 centi tera na pomisao da ovi derivati ulaze ilegalno.

"Sjeverni dio Kosova utiče na tržišnu cijenu u drugim dijelovima zemlje, i uništava najveći dio tržišta i cijenu", rekao je za portal "Lajm", Nazmi Bytyqi, predsjednik Udruženja Naftara Kosova dodajući da su uputili zahtjev Ministarstvu trgovine i industrije (MTI) i inspektoratu za kontrolu, ali prema njegovim riječima, do sada ništa konkretno nije urađeno.