Izvještaj američke Ambasade u Prištini

U izvještaju američke Ambasade (Ambasada SAD-a u Prištini) o Kosovu stoji da je “Kosovo izvorišna, odredišna i tranzitna zemlja za žene i djecu koji su izloženi trgovini radi seksualne eksploatacije (seks trafiking), dok su djeca izložena i prisilnom prosjačenju”.

"Vlada Kosova ne ispunjava u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trafikinga, međutim, ona čini značajne napore da to učini implementacijom standardnih operativnih procedura” , navodi se u izvještaju, koji je proslijeđen centrali u Washingtonu.

U tekstu se navodi da je većina žrtava seks trafikinga porijeklom sa Kosova.

"Većina međunarodnih žrtava prisilne prostitucije su mlade žene iz istočnoevropskih zemalja, kao što su Moldavija, Albanija, Poljska i Srbija. Kosovske žene i djeca izloženi su prisilnoj prostituciji, ropskim brakovima i prinudnom radu širom Evrope” - navodi se u izvještaju.

Kosovska policija ima informacije da trgovci rjeđe eksploatišu žrtve seks trafikinga u barovima i kafićima, a više u privatnim stanovima, gdje žrtve prisilno odvode.

Sa ocjenom ambasade da je angažovanje "kosovske vlade radi prevencije trafikinga i dalje veoma izraženo”, u izvještaju se konstatuje da su međunarodne organizacije primijetile da su sudovi i tužilaštva i dalje loše pripremljeni za krivično gonjenje u slučajevima trafikinga, što dovodi do slabe odgovornosti za počinioce krivičnog djela trafikinga.

Konstatuje se da, "uprkos tome što je bilo nekoliko prijava o saučesništvu vladinih službenika u slučajevima trafikinga, nijedan vladin službenik nije osuđen za saučesništvo".

Prema zvaničnim podacima Kosovske policijske službe, na Kosovu boravi između dvije i tri hiljade žena iz istočnih zemalja, međutim, trafikingom se zbog sve teže ekonomske situacije bave i žene sa Kosova.

Policija raspolaže podacima da ne postoji ugostiteljski objekat u kome se ne upražnjava trafinking i ne provode akcije širom Kosova.

Prije desetak dana na području Đakovice, Prizrena i Prištine uhapšeno je 11 Albanaca, a 22 žrtve trafinkinga - Moldvake - stavljene su pod nadzor policije.

Među osumnjičenima za krivično djelo trgovine ljudima nalaze se i dvojica visokih funkcionera kosovskih vlasti. Suspendovan je visoki funkcioner u Ministarstvu socijalne politike, zadužen za izdavanje radnih viza, kao i Refki Morina, direktor kancelarije za migrante Kosovske policijske službe.

Ono što zabrinjava,kako stoji u jednom od ranijih saopštenja KPS-a, jesu “mito i korupcija - bolest od koje nisu imuni ni pripadnici policije".

Umiješanost u kriminal svojih pripadnika policija pravda niskim platama i neobučenošću, ali se teret odgovornosti prebacuje i na pripadnike EULEX-a i  KFOR-a, koji, kako se naglašava, znaju za trgovinu ljudima, ali ne čine dovoljno da se pooštre kontrole ilegalnog ulaska na Kosovo.

Izvještaj možete pogledate OVDJE!