Nakon pisanja srpskih medija

Ministarstvo unutrašnjih poslova odbacio je izvješće NVO "Daljnju potpora izbjeglicama i raseljenim osoba u Srbiji" vezano za navode da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova za srpsku zajednicu izdaje registarske tablice Republike Kosova sa inicjalima "BG".

I dok Srbi tvrde da su „žigosani” preko RKS registarskih tablica Bajram Rexhepi ministar unutrašnjih poslova kaže:

"To su laži, nema nikakve razlike u slovnim kombinacijama. To su samo političke insinuacije. Uostalom, registarske tablice za Kosovo radila je slovenačka kompanija koja je radila i za MUP Srbije. Njihov kontigent dolazi na Kosovo prema zahtjevima Agencije za civilnu registraciju MUP-a".

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, samo razlika napravljena za stolovima automobila Republika Kosovo je broj u posljednjih šest regija, dok su u odnosu na slova raspoređena proporcionalno u svim regijama Kosovu abecednim redom i ni na koji način nisu odvojeni kao zasebne zajednica koje žive na Kosovu.

Besim Hoti, regionalni portparol Policije Kosova, napominje da registarska tablica sadrži na početku (sleva nadesno) natpis RKS na plavoj podlozi, potom slijedi dvocifreni broj, što označava region (01 Priština, 02 Mitrovica... 05 Peć, 06 Gnjilane), zatim grb Kosova, potom trocifreni broj i na kraju dvoslovni inicijal rejona:

"Nema nikakvih oznaka ili manipulacija kada su u pitanju registarske tablice za Srbe. To što se kaže da su Srbi iz sjeverne Mitrovice dobili tablice sa dvoslovnim inicijalima "BG" ili "BL", to je samo zato ako su svi predali dokumenta u isto vrijeme. Ništa drugo nije u pitanju", kazao je Hoti. On je potvrdio izjavu Bajrama Rexhepija da su na teritoriji Kosova pripadnici srpske nacionalne zajednice do sada uzeli oko 10.000 registarskih tablica.

Na pitanje zašto Srbi više od mesec dana čekaju da dobiju RKS registarske tablice Bajram Rexhepi odgovara:

"Verovatno se sprovodi procedura koja je i obavezna za sva vozila i za sve osobe koje apliciraju u Centru za registraciju. Proverava se da li ima falsifikata, da li su podnesene aplikacije za vozila koja nisu ocarinjena, a za koja moraju da se plate carinske dažbine. Samo je to istina, a sve drugo ide u korist dnevnopolitičkih laži".

Na konstataciju da oduzimanje srpskih tablica na Kosovu nije plod dogovora u Briselu i da Priština povlači jednostrane poteze kada je u pitanju sloboda kretanja, Rexhepi kaže:

"Mi odlučujemo, kao suverena država, šta ćemo i kako da radimo. To je suvereno pravo jedne države sa punim integritetom, a mi smo shodno uredbi koju smo svojevremeno donijeli dali kompromisno rješenje srpskoj zajednici, a to je da može da koristi KS ili RKS tablice".