Tracy Jacobson, ambasorka SAD na Kosovu

Američka ambasadorka na Kosovu Tracy Jacobson izjavila je da će delegacije Beograda i Prištine odlučivati o temama razgovora na visokom nivou. Jacobson pretpostavlja da će pitanje sjevera biti dio dijaloga.

Američka ambasadorka je, gostujući u programu mitrovičkog Radija "Kontakt plus", istakla da SAD snažno podržavaju proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da rješenje za sjever Kosova vidi unutar sveobuhvatnog prijedloga za rješenje statusa Kosova.

Ona je navela, kako prenosi beogradski list "Blic",  da taj prijedlog daje određena prava i garancije srpskoj zajednici na Kosovu, pomenuvši zagarantovana mjesta u Skupštini, mogućnost obrazovanja prema srpskom planu i programu i mogućnost izbora policijskih službenika.

"Što se tiče sjevera Kosova, želimo da dođe do razvoja kapaciteta lokalne samouprave, razvoja civilnog društva i to su stvari koje smo sami čuli od građana ovdje", rekla je Tracy Jacobson i dodala da je veoma značajno što je Vlada Srbije iskazala spremnost da uđe u dalje razgovore i primjenjuje sporazume koji su postignuti u dosadašnjem toku razgovora.

Navela je da je nastavak razgovora ali i implementacija do sada postignutih rješenja veoma značajni. Jacobson, koja je nedavno preuzela funkciju ambasadora SAD na Kosovu, naglasila je da EU je bila veoma jasna u zahtjevima kada je tražila od vlasti u Beogradu ukidanje paralelnih institucija.

"Vlada SAD konstantno poziva vlasti u Beogradu da ukinu paralelne institucije i da na jedan transparentan način sarađuje sa Vladom Kosova kako bi srpska zajednica imala pristup najboljim zdrastvenim i obrazovnim uslugama", kazala je ona ocjenivši situaciju na sjeveru napetom.