Situacija na Kosovu krhka

Opšta situacija na sjeveru Kosova i dalje je krhka i postoji mogućnost za pogoršanje stanja, zbog čega je zatraženo aktiviranje njemačko-austrijskog bataljona.

Ocjena stanja komandanta KFOR-a početkom avgusta, kako se navodi, pokazala je da je proteklih mjeseci na sjeveru Kosova znatno poboljšana sloboda kretanja za misiju EULEX-a, ali situacija još stabilizovana.

Komandant KFOR-a, kako se ističe na sajtu Ministarstva odbrane Njemačke, vidi i dalje mogući "potencijal za novo pogoršanje stanja".

Polazeći od te procjene stanja, komandant KFOR-a je, preko nadređenih NATO službi, zatražio ostanak ORF bataljona na Kosovu najmanje do 15. decembra.

Italijanski bataljon ORF, koji se trenutno nalazi na Kosovu, stoji na raspolaganju samo do septembra, zbog čega je Komanda NATO-a u Napulju 22. avgusta izdala prednaređenje za aktiviranje njemačko-austrijskog rezervnog bataljona, koji se nalazi u pripravnosti, navodi se na sajtu.

Taj bataljon treba da zamjeni italijanski sastav do 30. septembra i da bude u punoj spremnosti na Kosovu do 1. oktobra. Cilj je, kako se ističe, da se tako podrži dalja stabilizacija i poboljšanje bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova.

U Ministarstvu odbrane Austrije potvrđeno je da je, na zahtjev komandanta KFOR-a, u pripremi slanje njemačko-austrijskog bataljona ORF na Kosovo.

U komandi KFOR-a nisu želeli da komentarišu pisanje njemačkog "Spiegela", koji je najavio slanje 700 vojnika njemačko-austrijskog bataljona, uz konstataciju da, "uprkos prisustvu oko 5.800 vojnika međunarodnih snaga i jednog operatiovnog rezervnog italijanskog kontigenta od oko 700 ljudi, NATO procjenjuje da je situacija, prije svega u graničnoj oblasti Kosova prema Srbiji i dalje nestabilna".

Također je potvrđeno da je traženo produženje mandata bataljonu KFOR-a.