Ambasadorka SAD pri Nato

Sjedinjene Američke Države žele da Kosovo postane dio Nato programa Partnerstvo za mir, ali prvo mora da napreduje u dijalogu sa Srbijom koji vodi Evropska unija, izjavila je u srijedu ambasadorka SAD pri Nato Julianne Smith, piše Radio Slobodna Evropa.

"Cijenimo program Partnerstva za mir. Drago nam je što smo vidjeli veliko interesovanje sa Kosova da se pridruži, ali mislim da su naši prijatelji na Kosovu jasno i glasno čuli naše pozive. Želimo da nastave da ulažu u dijalog koji vodi Evropska unija“, rekla je Smith.

Obraćajući se novinarima uoči sastanka ministara odbrane zemalja Nato, Smith je rekla da takvo opredjeljenje snažno podržavaju saveznici i u Natou i u EU.

"Međutim, u ovom trenutku naš fokus je na povećanju stabilnosti u regionu i na taj način tražimo napredak u inicijativi koju vodi EU", rekla je Smith.

Partnerstvo za mir je Nato program koji ima za cilj izgradnju povjerenja između država članica Natoa i drugih država u Evropi i služi kao put za zemlje čiji je cilj da jednog dana postanu dio Nato Alijanse, podsjeća RSE.

Kosovo konstantno ponavlja interesovanje da postane dio Partnerstva za mir, kao i da jednog dana postane članica Nato Aliljanse.

Izvor: RSE