Djelovala na sjeveru

Kosovske vlasti su u srijedu zatvorile paralelnu opštinu Skenderaj koja je po sistemu Srbije funkcionisala na sjeveru Kosova, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa zamjenik direktora Policije Kosova za sjeverni region Veton Elshani.

Prostorije paralelne opštine Skenderaj nalazile su se u privatnoj kući u Sjevernoj Mitrovici a usluge je pružala uglavnom pripadnicima srpske zajednice iz sela Banje i Suvo Grlo, koja teritorijalno pripadaju toj opštini.

Policija Kosova je saopštila da su njeni službenici tokom patroliranja primjetili kako "nepoznata lica ulaze u kancelariju", te da su nakon provjere utvrdili da ta kancelarija djeluje kao dio "nelegalnih struktura za opštinu Skenderaj".

U saopštenju se dodaje da je po nalogu tužioca kancelarija zatvorena i da su zaplenjeni dokazi i drugi materijal, dok će "odgovorna lica" biti saslušana.

Prethodno je Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije saopštila da je "'Privremeni opštinski organ Srbica' zatvoren, da su radnici 'isterani' uz obrazloženje da se bave 'nelegalnim i protivustavnim delovanjem'".

"Ovakav potez u direktnoj je suprotnosti sa svim sporazumima i tekovinama dijaloga i pokazuje da jedino što (premijer Kosova Albin) Kurti ume jeste da vodi politiku zatvaranja, blokada i gašenja", saopštila je Kancelarija za Kosovo.

Kosovske vlasti smatraju nelegalnim institucije koje rade u sistemu Srbije i počele su da ih zatvaraju početkom 2024, što je naišlo na oštro protivljenje srpske zajednice ali i na kritike međunarodne zajednice koja smatra da takvi "nekoordinisani" potezi mogu podići tenzije na terenu.

Do sada su, osim Privremenih opštinskih organa Klina, Istok, Peć, Gora, Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, zatvorene i druge institucije koje rade u srpskom sistemu, kao što su: Pošta Srbije, Banka Poštanska Štedionica, Kosovski okrug Mitrovica, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje u Sjevernoj Mitrovici i Trezor Narodne banke Srbije.

Kancelarija za Kosovo ocjenjuje da se nastavljanjem zatvaranja ovih institucija, nastavlјa i "institucionalna i politička represija nad srpskim narodom na Kosovu od strane Aljbina Kurtija".

"Međutim, vara se ako misli da će Beograd ikada odustati od zahtjeva za formiranjem ZSO (Zajednica opština sa srpskom većinom) i da će moći da pobegne od svojih preuzetih obaveza ili da će Beograd svoj narod ikada ostaviti bez pomoći i prinadležnosti koje im isplaćuje i koje će im isplaćivati", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sredinom septembra predstavio niz mjera za Srbe sa Kosova, među kojima je i isplata primanja za radnike zatvorenih institucija na Kosovu.

Kako je tada rekao, nakon što su kosovske vlasti zatvorile srpske institucije, ukinuti su poslovi za oko 6.000 ljudi.

Vučić je istakao da "srpske institucije neće biti ukinute, niti zatvorene", odnosno da će "u svrhu ublažavanja jednostranih i nekoordinisanih akcija Kurtijevog režima", u mjestima Rudnica i Ribarić uz granicu s Kosovom biti otvorena pisarnica koja će pružati usluge pripadnicima srpske zajednice s Kosova.