Generalni sekretar NATO-a

Generalni sekretar Natoa Mark Rutte izjavio je danas da je situacija na Zapadnom Balkanu i dalje zabrinjavajuća, zbog krhke bezbjednosne situacije na Kosovu, nedovoljnog napretka u dijalogu Kosova i Srbije i secesionističkih prijetnji u Bosni i Hercegovini.

Rutte je na pres konferenciji u Briselu, uoči sastanka ministara odbrane zemalja članica Nato, poručio da je Kfor na Kosovu i da će tamo i ostati.

On je podsjetio da više od dvije decenije Kfor radi na očuvanju bezbjednog i sigurnog okruženja za sve građane Kosova i na slobodi kretanja.

"Posvećenost Natoa Kforu i sada je jaka", rekao je Rutte.

Odgovarajući na pitanje novinarke Klana Kosova, u vezi sa uticajem Rusije na Balkanu, ali i o Kforu i situaciji na Kosovu, Rutte je poručio:

"Kfor je tamo (na Kosovu) i otaće tamo".

"Ne budimo naivni, Rusija je onakva kakvu znamo i vidimo, i nastoji da podrije demokratije u regionu koje zaista poznajemo. Imamo sajber i hibridne prijetnje, one su apsolutno tu, a vi se nosite sa njima, a dezinformacije su tu. Znamo da oni pokušavaju da iskoriste unutrašnje slabosti da podstaknu podjele i tako otežaju, na primjer, Prištinu i Beograd da dođu do neke vrste diskusije", rekao je Rutte.

Kako je rekao, Rusija uvijek pokušava da stvori poteškoće.

"Ono što mi moramo da uradimo je da ostanemo mirni i fokusirani. Kfor to radi, Nato to radi. Znam da naši partneri na Zapadnom Balkanu to rade", rekao je Rutte.

Izvor: Kosovo Online