Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Avni Arifi ocjenio je otvaranje poglavlja Albanije u pregovorima za članstvo u EU "istorijskim događajem za svakog Albanca" uz napomenu da je Kosovo odstupilo od prijateljstva sa saveznicima, te da je pod sankcijama i bez nade da se one mogu ukloniti.

Arifi je na Facebooku naveo da će sa ljudima koje Kosovo ima na vlasti i sa ovakvim načinom razmišljanja, Evropa uvijek biti nepravedna prema Kosovu.

"Crkvena Evropa ima pik na Albance i kao tigar od papira kako zove zvanično Kosovo ne želi nam dobro i ne želi nas blizu!! Ili?? Da nije malo drugačije. Čestitam Albaniji na otvaranju poglavlja za članstvo. Istorijski događaj za svakog Albanca", naveo je.

Kako je dodao, siguran je da Albanija, da Samoopredjeljenje pobjedi na izborima u toj zemlji ne bi zahtjevala tu "evropsku nepravdu".

"Ali, Albanci Albanije, kao niko drugi u Evropi, osjetili su populizam i izolaciju duboko na svojoj koži, pa za Samoopredjeljenje tamo nisu ni glasali. Nikada više Albanija neće dozvoliti Vladi koja svojim djelovanjem vodi zemlju u izolaciju, sankcije i konfrontaciju sa onima sa kojima je zajednica jedini put za Albance. Kuća bez prijatelja se ne održava, rekao je Rugova. Jedini prijatelji Albanaca u svijetu su SAD, Svjetska banka i zemlje EU. Kosovo je odstupilo od ovog procesa jer je pod sankcijama i nema nade da se one mogu ukloniti. A sankcije neće proći uz vrisku i ciku kako je Evropa nepravedna prema nama. Sa ovim ljudima koje Kosovo ima na vlasti i sa ovakvim mentalitetom koji imaju, Evropa će uvijek biti 'nepravedna' prema nama", naveo je.

Izvor: Kosovo Online