Koristili jezik mržnje!

Advokat Gent Gjini, angažovan od strane porodice ubijenog u Srbiji, Fatona Hajrizija, saopštio je da će podneti tužbe i krivične prijave Osnovnom sudu protiv javnih zvaničnika koji su koristili, kako je kazao, uvredljiv i govor mržnje prema Hajriziju.

Gjini je za Kohu rekao da će tužiti premijera Albina Kurtija, zamjenika premijera Besnika Bislimija, ministarku pravde Albulenu Haxhiju i poslanika pokreta Samoopredjeljenje Arbera Rexhu „zbog korišćenja neetičkih i uvredljivih izraza“.

„Sutra (u četvrtak) podnećemo tužbe i krivične prijave Osnovnom sudu u Prištini protiv javnih zvaničnika koji su koristili uvrede i govor mržnje prema Fatonu Hajriziju, koristeći izraze poput ‘kriminalac’… To nas je podstaklo da podnesemo tužbe zbog klevete i uvrede. Zamjenik premijera Besnik Bislimi, premijer takođe, poslanik Arber Rexha, kao i ministarka pravde, koristili su neetičke i uvredljive izraze prema porodici Hajrizi“, rekao je advokat Gjini.

Hajrizi je pobjegao 6. jula iz zatvora u Smrekovnici u Vučitrnu, a 19. jula ove godine je ubijen u Loznici, u blizini blizu granice između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Njegovo tijelo je vraćeno na Kosovo 9. avgusta, a dva dana kasnije je sahranjen u Donjoj Klini, opština Skenderaj.

Premijer Albin Kurti pozvao je tada javno građane da Hajrizija ne doživljavaju herojem, te da ne nasjedaju na „euforiju i romantizaciju“.

Zamjenik premijera Besnik Bislimi je rekao da je Hajrizi bio osoba osuđena za krivična djela i da mu je mjesto u zatvoru.