Nema najava

Portparol EU Peter Stano rekao je danas da nema najava i da ne može da potvrdi datum kada će se održati sastanak u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

"Nema najava. Ne mogu da potvrdim kada će se održati sljedeći sastanak u okviru dijalogu pod posredstvom EU", kazao je Stano.

Posljednja runda dijaloga održana je sredinom septembra, a na njoj je Kosovo predstavljao zamjenik premijera Besnik Bislimi, dok je sa srpske strane u Briselu bio direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković.

Zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao je tada da nije povučeno pismo bivše premijerke Srbije Ane Brnabić protiv primjene nekih od tačaka Ohridskog sporazuma i da do trojnog sastanka u Briselu nije došlo jer Srbija "uslovljava dnevni red sastanka neprihvatljivim zahtjevima za Kosovo".

Petković je tada poručio da je Beograd uvijek spreman za razgovor i iznalaženje kompromisnog rješenja, ali da proces dijaloga gubi smisao ukoliko Kosovo odbija da razgovara o pitanjima koja su u interesu zaštite prava Srba na Kosovu.

Trilateralnog sastanka nije bilo ni krajem juna kada su u Briselu bili premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je 6. oktobra da će raditi na pripremi narednog sastanka glavnih pregovarača Kosova i Srbije u Briselu u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije i istakao da bi voleo da se sastanak održi u narednim sedmicama.

Izvor: Kosovo Online