Portparol EU

Portparol EU Peter Stano poručio je da o ukidanju kaznenih mjera Evropske unije - ne odlučuje ni Kosovo, niti premijer Kosova Albin Kurti, već da o tome odluku treba da donesu zemlje članice Unije, prenela je Gazeta express.

Premijer Albin Kurti zatražio je na sastancima u okviru Samita Berlinskog procesa ukidanje kaznenih mjera koje je EU uvela Kosovu prošle godine.

"Ne odlučuje Kosovo, niti premijer Kosova da li će mjere biti ukinute ili ne, to je odluka koju moraju da donesu države članice", rekao je Stano za Gazetu express.

Stano navodi da se o tom pitanju i dalje vode razgovori između država članica, a spomenuo je i izvještaj šefa diplomatije EU Josepa Borrella, u kojem je preporučeno da se te mjere uklone.

"Visoki predstavnik je 3. juna izdao saopštenje u ime EU, nakon čega je usledio izvještaj visokog predstavnika o ispunjavanju zahtjeva EU od strane Kosova. Među državama članicama u Savjetu se nastavljaju razgovori o ukidanju mera za Kosovo“, rekao je Stano.

Borrell je, inače, državama članicama EU dostavio izvještaj o mjerama uvedenim Kosovu u junu ove godine, međutim odluka još nije doneta.

Kurti je prekjuče u Berlinu zatražio od njemačkog kancelara Olafa Scholza da Njemačka podrži ukidanje mjera koje je EU uvela Kosovu. U okviru sastanka tokom Samita Berlinskog procesa, ponovo je zatražio i da Kosovo dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express