Preletači i ostali

Tokom skoro četiri godine na vlasti, Pokret Samoopredjeljenje ostao je bez pet poslanika u Skupštini jer su oni odlučili da napuste stranku, pa im se broj smanjio sa 56 na 51.

Prvi koji je otišao iz poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje bio je Haki Abazi, koji je žestoko kritikovao tu partiju, optužujući njenog lidera Albina Kurtija da nastavlja sa dosadašnjom praksom i okružuje se korumpiranim ljudima.

Nakon Abazija, svoj odlazak najavio je i Fatmir Hamoli, izražavajući frustraciju vladinom arogancijom i nepotrebnim sukobima sa različitim društvenim grupama.

"Drugi zahtjev je bio da se ne stvaraju podijele u našem društvu. Ne bi trebalo da bude sukoba. Rekao sam da arogancija i odlučnost nemaju ništa zajedničko. Možete biti asertivni, ali ne i arogantni. Vlast se arogantno ponašala prema mehanizmima koji grade naše društvo. Imamo pitanje veterana. To nas je dovelo u sukob", rekao je Humoli.

Tokom oktobra ove godine, Visar Korenica i Eman Rahmani potvrdili su odlazak. Oba poslanika pridružila su se koaliciji AKR-PD.

Poslanica Drita Millaku takođe se razišla sa Samoopredeljenjem, pridruživši se Demokratskom savezu Kosova.

Millaku do sada nije navela razlog zašto je napustila vladajuću partiju.