Ništa zauzvrat

Njemački izaslanik za Zapadni Balkan, Manuel Sarrazin, na konferenciji za medije govorio je o odluci Vlade Kosova da od 1. januara 2025. godine dozvoli ulazak građanima Bosne i Hercegovine na Kosovo samo sa ličnom kartom. Sarrazin je na pitanje Gazete Express o ovoj temi rekao da je to pozitivan korak Kosova i da je to pravi duh Berlinskog procesa.

"To je pozitivan korak. Ovo je pravi duh Berlinskog procesa i ima pozitivan uticaj na one koji poseduju pasoš Bosne i Hercegovine“, rekao je Sarrazin, piše Gazeta Express.

Na pitanje da li će Njemačka preduzeti korake kako bi ubjedila i drugu stranu da ukine vizni režim za Kosovo, Sarrazin je rekao da zvanični Berlin od novembra 2022. godine vrši pritisak i ulaže napore da ubedi Republiku Srpsku i Milorada Dodika da ukinu blokadu kako bi se omogućila primjena sporazuma o slobodi kretanja između Bosne i Kosova.

Sarrazin je rekao da će se Njemačka angažovati po ovom pitanju i jasno stavio do znanja da je ukidanje blokade od strane Dodika veoma važno.

"Njemačka od novembra 2022. godine vrši pritisak i traži, i preduzima napore da ubjedi Republiku Srpsku da ukine nacionalni veto. Jasno smo stavili do znanja da je ovo veoma važno“, rekao je Sarrazin na pitanje Gazete Ekspres.

Međutim, njemački izaslanik je jasno rekao da neće biti "šećera" za Dodika u zamjenu za ukidanje nacionalnog veta i omogućavanje ukidanja viznog režima za državljane Republike Kosovo.

"Jasno smo stavili do znanja da nećemo davati šećer za ovo, nećemo platiti“, rekao je Sarrazin.

Premijer Kosova, Albin Kurti, saopštio je u ponedjeljak iz Berlina da će od 1. januara 2025. godine Republika Kosovo dozvoliti građanima Bosne i Hercegovine da uđu na teritoriju Republike Kosovo samo sa ličnom kartom BiH. Ovaj potez Kosova pohvalio je i njemački kancelar Olaf Scholz, koji je to i pomenuo i na konferenciji za medije.