Sloboda kretanja

Poslanica iz redova bošnjačke zajednice Duda Balje izjavila je danas da je odluka o ukidanju viza za državljane BiH veoma važna za ovu zajednicu na Kosovu i da očekuje da će vlasti u BiH uskoro učiniti to isto.

"Ukidanje viza od strane Bosne i Hercegovine je veoma važno za bošnjački narod na Kosovu. Za nas je to važno emocionalno, kulturno i ekonomski, povezani smo sa ljudima unutar Bosne u smislu obrazovanja i u mnogim drugim aspektima. Nismo daleko, nadam se i želim da vjerujem da su zaista vidjeli kako se Kosovo otvorilo i nadam se da će i za Kosovo uskoro učiniti isto", rekla je Balje za Kosova Press.

Balje kaže da bošnjačka zajednica na Kosovu pozdravlja ovu odluku i da je to važan trenutak za Bošnjake.

"Bila sam veoma srećna, mislim da je to jedan od trenutaka koji je veoma važan za nas. Trenutak kada ste slobodni da odete u zemlju u kojoj ste rođeni je nešto veliko, jer znam da u BiH živi mnogo onih koji su sa Kosova i da imamo mnogo studenata koji su tamo i sa srećom su dočekali ovo", rekla je Balje.

Kaže da joj je nelogično što i BIH nije donjela odluku o slobodi kretanja za građane Kosova.

"Za mene je to bilo nelogično, jer smo mogli da idemo sa ličnom kartom u Srbiju, u zemlju koja nije prihvatila nezavisnost Kosova, a ne i u Bosnu i Hercegovinu. Za nas je bila teška situacija, ali sada smo otvorili put i zaista čekamo da to učini i BiH", kazala je Balje.

Ona je dodala da je za manje od godinu dana dobila oko 30 zahjteva za pomoć sunarodnika iz BiH za dobijanje viza ili ličnih karata ili rješavanja pitanja dokumentacije u slučajevima vjenčanja ili smrtnih slučajeva.

"Čak i za dobijanje viza, oni imaju opcije samo u Tirani ili Skoplju. Uz to, viza je bila veoma skupa i procedura je bila složena. Sada smo napravili veoma dobar korak", rekla je Balje.